Najnovije vesti
IT
Da li se isplati raditi kao programer u Srbiji?

Da li se isplati raditi kao programer u Srbiji?

Profesija programera je izuzetno cenjena i odlično plaćena širom sveta, ali da li se isplati da ovaj posao radite bez odlaska u inostranstvo?

blic naslovna fotka Foto: Promo / Promo
blic naslovna fotka
Foto: Promo / Promo

Zbog konstantnog razvoja, IT industrija ima veliku potrebu za kvalitetnim programerima. Zato je perspektiva ovog zanimanja odlična, kao i uslovi rada. Upravo to su glavni razlozi zbog kojih mlade privlači IT karijera.

Da bi se bavio ovim poslom, potrebne su određene veštine. Olakšavajuća okolnost je i to što se upisom pravih IT škola već za 12 meseci mogu steći neophodna znanja za rad na poziciji programera. Ipak, postavlja se pitanje da li se isplati raditi taj posao u našoj zemlji? Odgovor na pitanje daju programeri koji su odlučili da svoju karijeru grade u Srbiji.

Šta kažu domaći programeri?

Kako je reč o veoma dinamičnom poslu koji pruža prilike za saradnju sa mnogim domaćim i stranim klijentima, programeri ističu da se i te kako isplati raditi u Srbiji.

Skoro 90% programera u Srbiji radi u IT kompanijama, a mnogi rade i honorarno (freelance). Domaći programeri su zadovoljni pre svega fleksibilnim radnim vremenom, mogućnošću ličnog napredovanja, a tu su i izuzetna primanja. Programer početnik već može da računa na platu od 700 evra, dok oni iskusniji imaju i mnogo veća primanja.

Foto: Promo / Promo

Ovi podaci nam govore da se posao programera veoma ceni na domaćem tržištu, na kom su IT stručnjaci veoma traženi. To potvrđuje i podatak da su oglasi za IT poslove u samom vrhu po brojnosti, a uslovi koji se nude natprosečni.

Kada je reč o tehnologijama, u Srbiji se najviše isplati raditi kao JavaScript, PHP ili Java programer. Interesantno je da je većina IT stručnjaka istakla da se konstantno usavršava, što je pravi pristup, jer se tehnologija i način rada razvijaju izuzetnom brzinom.

Šta morate da znate da biste bili i i vi uspešni

Da biste postali uspešan programer, neophodno je da usvojite neophodna znanja i veštine, a za to vam je potrebno školovanje od bar 12 meseci. Ovo je osnovni uslov bez kojeg ne možete da računate na dobro plaćen posao. Mnoge uspešne kompanije traže stručnjake od kojih se očekuje da odlično vladaju IT veštinama.

Najefikasniji put do uspešne karijere je savladavanje kvalitetnih IT kurseva koji omogućavaju sticanje najvažnijih znanja iz oblasti programiranja. Pravim pristupom se veoma brzo dolazi do nivoa koji omogućava započinjanje karijere u nekoj od uspešnih domaćih i stranih kompanija, a ne treba zaboraviti ni na mogućnost samostalnog freelance poslovanja.

Foto: Promo / Promo

Tradicionalno ili online školovanje na ITAcademy svakako predstavlja odličan izbor i izvodljivo je bez obzira na to da li živite u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, nekom drugom gradu ili državi, poput Bosne i Hercegovine ili Rumunije.

Ono što se veoma ceni ne samo na domaćem već i svetskom tržištu su kadrovi koji poseduju tražena znanja, ali i diplome i sertifikate koji su garancija stručnosti. Nova znanja omogućavaju uspešnu karijeru čak i ako se odlučite da budete samostalan freelance programer.

U ovom slučaju „sam svoj gazda” zaista ima smisla, jer stručnjaci koji rade na projektima imaju priliku da zarađuju kao da su u inostranstvu, uz sve pogodnosti života u Srbiji. Najbolje od svega je što posla uvek ima i što su dobri stručnjaci veoma traženi. Uz pravi pristup učenju mogućnosti za uspešnu karijeru su neograničene bez obzira na to gde živite i kakvo vam je predznanje.