BEOGRAD PRIPREMA PISMO: EU da preispita odluku o Kosovu

D. MILINKOVIĆ

04. 10. 2017. u 09:01

Beograd priprema pismo koje će, posle slučaja Katalonije, biti prosleđeno u 22 zemlje Evropske unije. Dokaz da je politika prema KiM bila pogrešna

БЕОГРАД ПРИПРЕМА ПИСМО: ЕУ да преиспита одлуку о Косову

Ivica Dačić i Aleksandar Vučić / Foto: Tanjug / ZORAN ZESTIC

BEOGRAD će pozvati 22 države članice Evropske unije da preispitaju odluku o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jer je Katalonija očigledan primer da su pogrešili - saznaju "Novosti"

To će, prema našim informacijama, biti jedan od ključnih delova pisma koje će predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije uputiti Evropskoj uniji i njenim članicama, a nakon šokantne poruke iz Brisela da su Katalonija i KiM neuporedivi jer Srbija, za razliku od Španije, nije u EU.



U pismu, koje će briselskim zvaničnicima lično uručiti premijerka Ana Brnabić u sedištu EU 10. i 11. oktobra, biće navedeno i konkretno pitanje: Da li sistem međunarodnog prava važi isključivo za zemlje Unije ili za sve?

Formirana je i posebna radna grupa, u kojoj će, osim Nikole Selakovića, generalnog sekretara predsednika, i Marka Đurića, direktora Kancelarije za KiM, biti i stručnjaci iz resornih ministarstava, pre svega Ministarstva spoljnih poslova, kako bi se došlo do odmerenog i jedinstvenog teksta, koji "udara" u suštinu problema.

TRANSPARENT KAO KONTRA ČANKU NA Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu juče je Srpska liga postavila ogroman transparent sa porukom "Vojvodina Srbija, nikad Katalonija". To je, kako poručuju, odgovor na separatizam koji promovišu organizacija "Mlada Vojvodina" i LSV, kada su u Novom Sadu i drugim gradovima AP Vojvodina pisani grafiti sa porukom "Vojvodina = Katalonija."

Kako saznajemo, u obraćanju vrhu EU i zemljama članicama takođe će biti navedeno da je Beograd upozoravao da se priznavanjem KiM stvaraju uslovi za domino-efekat separatističkih presedana, ne samo u Evropi, već u celom svetu.




Čitava ova diplomatska akcija, kako saznajemo, biće veoma pažljivo izvedena kako ni na koji način ne bi povredila Špance, koji su predvodnici kvinte EU koja ne priznaje Kosovo (tu su još i Grčka, Slovačka, Kipar i Rumunija).

U srpskom državnom vrhu ne gaje iluzije da će zemlje EU koje su priznale Kosovo odgovoriti na poziv Beograda i povući priznavanja, jer je naša zemlja bombardovana da bi se oteo KiM, ali Srbija nije mogla da prećuti nonsens po kojem međunarodno pravo važi samo za "odabrane".

Pat-pozicija u koju se zapleo Brisel, isturajući portparola Evropske komisije da odbrani neodbranjivo, posledica je otvaranja Pandorine kutije na Kosovu, smatra šef diplomatije Ivica Dačić. On ne očekuje od zemalja EU da, posle događaja u Kataloniji, kažu da su pogrešili:

- Oni kad greše, greše do kraja. U suprotnom, morali bi da pljunu sami na sebe. Pa, oni su nas bombardovali zbog Kosova. Tako nešto eventualno može da kaže Donald Tramp za bivšu američku politiku.

On smatra da je na primeru Kosova poslata poruka da su mogući jednostrani potezi i da sve zavisi od naklonosti velikih sila.



Dačić poručuje i da su oni koji su priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova želeli slabu Srbiju na Balkanu, ali da im to neće poći za rukom.

Potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović, takođe, ne očekuje da Brisel značajnije razjasni stav o Kataloniji i Kosovu. On dodaje da je čudno što je EK zauzela tako tvrde pozicije, s obzirom na činjenicu da pet država EU nije priznalo KiM i da se insistira na statusnoj neutralnosti kad je reč o Kosovu:

- EU će nastaviti da podržava dijalog Beograda i Prištine koji će se odvijati na najvišem nivou. Takođe, zahteva za priznavanje nezavisnosti Kosova neće biti, a ima puno prostora da se normalizuju odnosi, a da se ne pređe ta granica. Očekujem i da Srbija čvrsto ostane na putu EU.


VUČIĆ: SRBIJU NIKO NE ŠTITI

NE očekujem da će Brisel reagovati na najavljeni zvanični dopis Srbije, ali naša je dužnost da branimo interese svoje zemlje - izjavio je predsednik Aleksandar Vučić. - Bilo bi u redu da kažu "u redu Srbijo, ogrešili smo se o vas, i 1999. i 2004. i 2008, ali se to neće dogoditi. Zbog njihove nečiste savesti prinuđeni smo da slušamo koješta, dok Albanci mogu da rade i pričaju šta im padne na pamet, jer imaju moćne zaštitnike. Srbiju niko ne štiti.

Osvrćući se na obrazloženje EK, Vučić je ponovio da nije čuo da se međunarodno pravo primenjuje na članice EU i na nečlanice, niti da postoji bilo koja rezolucija UN koja spominje mogućnost secesije KiM.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (39)

Кузњецов (Srbija je slaba zemlja bez vojske)

04.10.2017. 10:42

Sta ce nam trenutno Kosovo sa dva milona siptara, samo da imamo problem. Docice vreme za desetak godina kada ce mo ponovo uci na Kosova na tenkovima, samo dok se vojno osnazimo

Nele

04.10.2017. 10:44

@Кузњецов (Srbija je slaba zemlja bez vojske) - KiM nema dva miliona Šiptara, većina ih je pobeglo od kriminalaca koji ih zastupaju, kao i od uranijuma, poklona njihovih američkih saveznika. To ih samo na papiru ima dva miliona.

Željko

04.10.2017. 10:59

@Кузњецов (Srbija je slaba zemlja bez vojske) - Na KiM nema dva miliona građana a ne Albanaca ti je njihovo preterivanje.Povratak Srbije na Kosmet pa i vojno prouzrokovao bi kod njih oluju i bljeskove i to ničim izazvanu ,nego zbog straha šta susve srbima i drugim nealbancima radili.

Ђорђе С.

04.10.2017. 11:03

@Кузњецов (Srbija je slaba zemlja bez vojske) - Дао сам ти минус, али сам се покајао. У праву си, примена хрватских метода из 90-тих за РСК и албанских из 1998, 2004. и 2008 за КиМ, једини је начин да КиМ буду опет српски (по турском попису из 1455, на КиМ и деловима данашње БЈРМ било је око 13.000 српских кућа и 46 арнаутских! тек од XVI и XVII века Турци почињу са насељавањем исламизованих Албанаца и Срба са Проклетија)! Наравно, треба имати подршку неке светске силе, као што су је имали и Албанци и Хрвати.

Prolaznik

04.10.2017. 11:12

@Кузњецов (Srbija je slaba zemlja bez vojske) - To ce biti kad svaki Srbin bude imao po 6 dece, i kad Rusi budu imali bar po 4 dece. A to nece biti dok Srpkinje gole ne prestanu da igraju na splavovima nocu, na radost svog oca i svog brata ako ga imaju.

Русија, једина нада за Србе

04.10.2017. 11:18

@Кузњецов (Srbija je slaba zemlja bez vojske) - Ми пишемо писма, а они завршавају припреме за улазак у УН. А после тога, свака акција Србије биће нелегална.

Милан

04.10.2017. 11:41

@Кузњецов (Srbija je slaba zemlja bez vojske) - Србија је слаба земља без војске јер је то уцењено на нашем ''Европском путу''. У време Слобе имали смо 300 000 војника, сада 30 000.

Avram

04.10.2017. 12:05

@Кузњецов (Srbija je slaba zemlja bez vojske) - Kakvih 2 miliona,na KiM nema vise od 600 hiljada arnautskih uljeza,jer se to zna po karticama mobilne telefonije.Kosovo i Metohija su nasi,ne trebaju nam nikakvi tenkovi,ali je to kontaminirano podrucje koje ce na kraju da ostane pusto.

mikimaus

04.10.2017. 13:55

@Кузњецов (Srbija je slaba zemlja bez vojske) - "Kiselo grzdje" haha!

Мартиновић Бернард

04.10.2017. 11:00

Каталонија је тек почетак следећа је Шк

Blagoje Jovovic

04.10.2017. 11:03

Nek pripreme referendum o ulasku u EU.Dosta je vise bilo pregovora i uslova,ucenjivanja i ponizavanja,hapsenja i isporucivanja Srpskih heroja Haskom monstruoznom sudu samo da bi se uslo u EU,koja je podrzala siptarske teroriste u otimanju Kosova i zajedno sa zlocinacko-teroristickim nato paktom bombardovala uranijumom jednu suverenu drzavu.

MatijaBG

04.10.2017. 11:46

Srbima se svi smeju i rugaju!Dok on trabunja o Kosovu,gradovi mu prljavi i sivi,komunalni nered vidljiv čim se pređe granica,sivilo i beda,a da nam pišete o tome drage Novosti?

to ja pricam vec 20g

04.10.2017. 12:58

@MatijaBG - Na zna se koji je svinjac prljaviji i razvaljeniji - beogradi ili srbija. Ipak, to je Papa kriv, da dobro zna mlogostradalno srbstvo!

Sveta

05.10.2017. 10:04

@MatijaBG - Kako god da je vredan predsednik, on NE MOZE DA STIGNE da očisti koliko narod moze da isprlja! Makar da se očisti moze! ZAŠTO VOLIMO DA ZIVIMO U PRLJAVŠTINI I NEREDU? To nema veze ni sa vladom ni svetskom politikom! SIROMAŠTVO JE JEDNO, A PRLJAVŠTINA DRUGO.

MatijaBG

04.10.2017. 12:16

U Srbiji vlada spoljno-politički haos....malo Bruxellesu,malo Moskvi,a na kraju će biti "duplo golo"....dakle,sve se radi samo radi političkih poena i domaće predstave,a budućnost dece stavljena je u dva rasklopljena MIG-a....

Mitar

04.10.2017. 12:30

Neverujem da ćešta preispitivati ali da im je katalonija početak to je očigledna stvar.

fradd

04.10.2017. 12:40

Pišu pismo? Čekaj, jesu to isti oni koji su pre mesec dana ušli u "kosovsku vladu", priznali izborni sistem, "ustav", parlament, vladu, predsednika i policiju? Sad im nije jasno što im niko ozbiljno ne veruje da su protiv nezavisnosti. Ali krivi smo mi, Srbi imaju sećanje kraće od kokoške i imamo tačno onakvu vlast kakvu zaslužujemo.

realista

04.10.2017. 12:41

Kakva parada, kakvo pismo koje ce mozda samo odloziti a jos cemo da ispastamo! Koga mi hocemo da ucimo pameti a hocemo sa njima?!

Вук З.

04.10.2017. 14:19

@realista - Који то "ми" хоћемо са њима? Ти и теби слични? И Вучић, Чанак, Чеда... А писање писама јесте глупост. Док се ми дописујемо, Албанци и ЕУ завршавају са решавањем административно-правних проблема око званичног признања нелегалне државе!

čoksi

04.10.2017. 16:56

@realista - Da im je u EU sada lako nije, Katalonija hoće samostalnost, kada krene stampedo cepanje zemalja EU biće haos.

svojvodina

04.10.2017. 12:51

IPAK IM JE BOLJE DA TRAMPU POSALJU PISMO,BOJE BI PROSLI. AKO ON KAZE AMIN,MELANIJA SE PREKRSTI (po srpski) i eto nama resenje.

mika o

04.10.2017. 13:22

"Sistem međunarodnog prava", kako se ovde navodi, nema jasno definisan princip kome je dozvoljeno da se proglasi nezavisnim, a kome ne. Razlog je pre svega u pokušaju UN posle II Sv. rata da omogući kolonijama da se osamostale, i još nekoliko sličnih situacija. Ovo ne znači da EU ne treba da ima svoj, usaglašen i konzistentan stav o tom fenomenu u Evropi. Ima gomila regiona po Evropi koji veće decenijama pokušavaju da ili dobiju već u autonomiju ili postanu zasebne države, te ovo mora da se reši

Mijat

04.10.2017. 16:50

@mika o - Treba tužiti EU, EK, NATO pred domačim i stranim sudovima a za zastupnike uzeti domaće i svetske eksperte za medjunaodno pravo .

Džaba krečenje

05.10.2017. 10:35

@mika o - Pisanje tužbi bez batine je uzaludan posao. Još niko nikada u istoriji jednu državu ili savez nije ubedio da promeni mišljenje bez upotrebe ili zaleđine sile. Ni u jednoj državi na svetu ne moižete sprovesti zakon nad građanima bez upotrebe ili pretnje SILOM. Na međunarodnom planu je mnogo gore i potrebna je mnogo veća sila. Gde je naša SILA kako bi nam argumenti bili validni? U vojsci? Ekonomiji? U savezniku koji je moćan vojno i ekonomski i njima suprostavljen?

* КОМЕНТАР *

04.10.2017. 13:35

Та створења којима носите то писмо су ваши шефови !!! Али се мени нешто јавља сценарио да ћете ви полизати сва слова из писма кад вам шефови буду наредили, јер ипак на послетку ви сте такви лижете шта вам нареде само вама лепо да буде у животу а народ ко ј... то јест шврља !!!

Ратко

04.10.2017. 13:57

БОтчине што лупате минусе изађите из ваших фотеља у које су вас увалиле газде из знате које партије, погледајте реално напаћени народ који осиромашује,неће ни ваше вечно.На све то издајете нашу светињу.

Gorcilo

04.10.2017. 14:48

Setim se odmah javnih zalopojki u vreme bombardovanja 99' od strane drzavnog vrha i nekih 'tzv' saveznika a ovi rokaju li rokaju.Dan noc,a na tv samo pljuste osude i saopstenja.Kad imate poltrona i mekusca u razredu npr,cela ekipa ga maltretira i svodi sprdnju snjim.E tako je i sa nasim rukovodstvom i njegovim vodjom.Mi nikad nista nismo dobili od toga sto su nasi tzv predsednici ostro osudili neku nepravdu.

* КОМЕНТАР *

04.10.2017. 16:09

Ма пусти их брате @Ратко нека зарађују свој сендвич и сок, неће ни они вечито трајати !!!Мени је битно да још увек постојимо мки који не волимо политички сендвич и сок !!!

Lepotan

04.10.2017. 17:12

Srbija ima sansu da odbrani svoje stavove i verujem da cemo ih odbraniti i da cemo ostvariti nase ciljeve kada je rec o tome....

IV. BRIG. ZNG /SPLITSKA/

05.10.2017. 11:40

Nezavisno Kosovo vam je nagrada za "čuvanje Jugoslavije" koju ste tako ekspresno rasturili /par mjeseci/ i da ne spominjem sankcije UN, FIFA,UEFA i ne mogu se više sjetiti. A nije čuda ni vaši se političari ne sjećaju događaja iz 1991. godine.