03. oktobar  2017. 08.24  | Izvor: RTV (Mirjana Rastović)

Održani 52. Mokranjčevi dani

NEGOTIN -

"Mokranjčevim tragom-u slavu umetnosti!" u Negotinu su održani 52. Mokranjčevi dani. U znaku tri jubileja, 80 godina rada Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, obeležavanja godišnjice rođenja kompozitora Aleksandra Obradovića i 25 godina umetničkog rada kamernog ansambla Gudača sv. Đorđa, Mokranjčevi dani su i ove godine pronosili zvuke vokalne muzike.

Po rečima selektorke profesorke Sonje Marinković programski koncept je zadržao osnovne stubove.

Tradicionalno natpevavanje prošlo je u znaku Pevačkog društva Prepodobni Rafailo Banatski iz Zrenjanina koji je poneo titulu najboljeg.

Hor Akademsko-kulturno umetničkog društva "Sonja Marinković" pod dirigentskim vođstvom Dunje Deurić se vratio u Negotin da održi celovečernji koncert kao prošlogodišnji pobednici natpevavanja.

Uz mudro promišljanje kako da se zahvale svojim domaćinima i dočaraju multikulturalnost sredine iz koje dolaze, ansambl je u program uvrstio i široj javnosti manje poznata Mokranjčeva dela: ,,Mađarsku pesmu", "Rumunsku pesmu" i "Tursku pesmu" koje su mladi, akademski građani Novog Sada izveli blistavo i nadahnuto odeveni u prikladne narodne nošnje i scenske kretnje.

Svakako treba istaći i nastup novosadskog hora Sveti Georgije pod rukovodstvom Bogdana Đakovića koji je program duhovnih kompozicija otpevao u crkvi rodnog sela porodice Stojanović, Mokranj.

Bogat program 52. Mokranjčevih dana, činila su i brojna gostovanja naših umetnika Biljane Krstić, tenora svetskog renomea Zorana Todorovića, baletskog ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda, vokalno-instrumentalnog sastava "In Vijađo", Hora i simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, Umetničkog ansambla ministarstva odbrane "Stanislav Binički" kao i nastupi učenika, promocije knjiga, monografija,časopisa, izložbe, master klasi, seminar za dirigente.

Srodne vesti