Vesti

0

Zorana Mihajlović: Ohrabriti žene da prijave nasilje

Autor: AP

Izvor: Beta

Zorana Mihajlović: Ohrabriti žene da prijave nasilje

Izvor: Foto: Novi magazin / Ivan Šepić

"Činjenica da svaki četvrti mladić u Srbiji veruje da šamar nije nasilje, svaki deseti da je opravdano ponekad udariti devojku, a četvrtina njih da je seksualno uznemiravanje deo šale i odrastanja je poražavajuća i govori u prilog činjenici da borbu protiv rodno odgovornog nasilja treba započeti od malena, učeći dečake i devojčice o rodnoj ravnopravnosti i potrebi da poštuju jedni druge, čime stvaramo nenasilno društvo kojem težimo", kazala je Zorana Mihajlović.

Ona je ocenila da je potrebno edukovati mlade ljude i menjati patrijarhalna razmišljanja društva koje odgovornost za nasilje neretko prebacuje na žrtvu.

"Sve počinje od šamara, jer ko je u stanju da udari ženu, u stanju je i da je ubije. Verujem da se mnogi slučajevi porodičnog nasilja ne bi desili da je taj prvi šamar bio prepoznat kao opasnost", kazala je Zorana Mihajlović, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ocenila je kao neprihvatljivo da svaka treća mlada osoba u Srbiji, bez obzira na pol, smatra da je devojka sama kriva ako je neko napadne zbog kratke suknje i uske majice.

"Odgovornost za nasilje ne sme da se prebacuje na žrtvu", navela je ona i podsetila da novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, između ostalog, predviđa specijalizovane mere za borbu protiv nasilja nad ženama, rad na prevenciji nasilja, ali i edukaciju i uvođenje rodne ravnopravnosti u obrazovni sistem.

 

Mihajlović: U planu formiranje jake građevinske kompanije ili konzorcijuma

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je u planu podizanje građevinske operative kroz formiranje kompanije ili konzorcijuma iza koga će stajati država koji bio bio sposoban da bude ne podizvođač već glavni izvođač na projektima u zemlji i inostranstvu.

"Nije još definisano kako bi to udruživanje izgledalo, sve je na novou ideja. Prvo ćemo o tome razgovarati sa Energoprojektom koji je naša najjača i najvitalnija građevinska kompanija", rekla je Mihajlović novinarima u Vladi Srbije uoči sastanka sa rukovodstvom Enegoprojekta.

Ona je pojasnila da je cilj da se osnuje jaka grupa kompanija koja bi mogla da bude osnovana na različitim modelatima, imala osposobljene kadrove i modernu opremu, kako bi mogla da vodi projekte od početka do kraja i u zemlji i u inostranstvu.

Kazala je da su trenutno domaće kompanije uglavnom podizvođači na projektima i da u stvaranju jake građevinske kompanije ili konzorcijuma treba da učestvuju građevinski instituti i projektne kuće, ali i banke koje bi to podržale ili davale garancije za učešće u projektima od strateškog interesa za Srbiju u zemlji i inostanstvu.

Mihajlović je kazala da će sa rukovodstvom Energoprojekta razgovarati o značajnim projektima u saobraćajnoj i železničkoj infrastrukturi u kojima učestvuje ta kompanija, da bi se videlo da li postoje problemi i da li mogu biti uspešniji.

Država u Energoprojektu ima vlasnički udeo od 34,58 odsto, a Dobroslav Bojović, vlasnik Napred razvoja i s njim povezane firme GP Napred, Montinvest propertis i Jopag iz Švajcarske, su u julu ove godine ponudom za preuzimanje postali vlasnici 52 odsto kapitala kompanije.

Skupština akcionara Energoprojekt holdinga je posle promene vlasničke strukture za novog generalnog direktora kompanije izabrala Stojana Čolakova, a za predsednika Nadzornog odbora izabran je Dobroslav Bojović. Predstavnici Vlade se nisu izjašnjavali o ponudi za preuzimanje ni o novom većinskom vlasniku Energoprojekta.

Bojović je danas novinarima kazao da je Energoprojekt spreman da se uključi u objedinjavanje građevinske industrije i da ta kompanija može više i bolje da radi.

"Energoprojekt je stabilna kompanija i nakon promene vlasničke strukture", istakao je Bojović i dodao da time što je on postao većinski vlasnik kompanije ništa se nije promenilo u procesu upravljanja kao ni u njenom poslovanju.

On je kazao da će truditi da učini efikasnijim Energoprojekt sistem u okviru kojeg posluje nekoliko firmi.

Država je, po njegovim rečima, imenovala jednog člana u Nadzorni odbor Energoprojekta, a treba da imenuje još jednog.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR