DŽinovski mozaik za Ginisa složen u Novom Sadu (FOTO)

J.SIMIĆ

30. 09. 2017. u 16:55

Kada se dobra srca i vredne ruke udruže, ispostavi se da i čepovi od plastike imaju dušu. Složena slika na 621 kvadrat

Џиновски мозаик за Гиниса сложен у Новом Саду (ФОТО)

Foto: D. Dozet

KADA se dobra srca i vredne ruke udruže, ispostavi se da i čepovi od plastike imaju dušu. Na najvećem novosadskom trgu, Trgu slobode, juče je složen džinovski mozaik za Ginisa.

Akciju, koju su podržali Fondacija "Novi Sad 2021" i Omladinska prestonica Evrope "Opens", iniciralo je novosadsko Humanitarno--ekološko udruženje "Čepom do osmeha". Tokom proteklih pet godina ovo udruženje je po celoj Srbiji sakupilo blizu 100 tona čepova i u humanitarnim akcijama pomoglo 16 mališana sa invaliditetom.

Aktivistima i volonterima ove nadasve humane akcije, a sjatilo ih se juče na trgu tri stotine iz Novog Sada, Niša, Negotina, Aleksinca, Subotice, Sombora, Raške, Lipljana i Beograda, trebalo je juče puno osmočasovno "radno vreme" da tonu čepova (1,3 miliona komada) razvrstaju i preslože u lepu i simboličnu sliku. U svet je poslata poruka da nemamo rezervnu planetu, te da o njoj moramo da brinemo zbog sebe i budućih naraštaja.

Među prvima, volonterima na Trgu slobode pridružili su se danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Republike Srbije Zoran Đorđević.

Mozaik krase bela golubica, simbol Novog Sada, i sat sa Petrovaradinske tvrđave koji opominje da je pet do dvanaest, krajnji čas da spoznamo važnost očuvanja naše planete. Kada je na mozaik stavljen poslednji čep, bilo je blizu 17 časova.Vredni volonteri i brojni Novosađani koji su ih bodrili odahnuli su.

Pred njima, na potezu između zdanja Gradske kuće i Katedrale imena Marijina, a pod "budnim" okom bronzanog narodnog tribuna Svetozara Miletića, prelepa slika - mozaik od plastičnih čepova za flaše prekrio je i oplemenio 621. kvadratni metar centralnog novosadskog trga. - Prezadovoljni smo - kaže nam Danijela Janićijević iz Osnovne škole "Braća Arsić" iz Lipljana na Kosmetu.

Mozaik je iskreiran, sada reč ima Ginisova komisija.


NEMA STAJANjA

AKCIJA "Čepom do osmeha" biće nastavljena. Prikupljanje čepova se nastavlja. Do kraja godine, još četvoro dece (iz Lipljana, Novog Sada, Novog Bečeja i Smederevske Palanke) dobiće potrebne aparate i pomagala koji će im olakšati život i izmamiti osmeh.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije