Život i ljudi

0

Novi Sad: Pravi se mozaik od čepova za Ginisa

Autor: SA

Izvor: Beta

Novi Sad: Pravi se mozaik od čepova za Ginisa

Izvor: Foto: Beta/AP/Darko Vojinović

Oko 300 volontera iz Novog Sada i drugih gradova Srbije pravi mozaik sa motivima grada, ekologije i zaštite životne sredine, s ciljem da u svet pošalju sliku sa porukom o važnosti zaštite životne sredine, u okviru akcije "Čepom u svet".

Kako je najavljeno, sklapanje mozaika trajaće do 17 sati, a snimak manifestacije u Novom Sadu biće prosleđen Ginisovoj komisiji.

Foto: Beta/AP/Darko Vojinović

Predsednica udruženja "Čepom do osmeha" Vanja Petković kazala je da je cilj pravljenja mozaika da se probudi ekološka svest u Srbiji.

 

"Krajnje vreme je da mislimo na našu planetu, da probudimo svest o reciklaži, o sortiranju otpada, a kako smo krenuli od čepa, žalimo da nastavimo sa drugim materijalima koji su pogodni za reciklažu", rekla je Vanja Petković.

Foto: Beta/AP/Darko Vojinović

Prema njenim rečima, to udruženje je u prethodnih 10 godina sakupilo više od 100 tona čepova i pomoglo da 80 dece dobiju pomagala, od invalidskih kolica do računara za slepe, a do kraja godine će još četvoro mališana iz Srbije dobiti pomagala.

Cilj akcije je recikliranje čepova radi prikupljanja sredstava za kupovinu pomagala deci sa invaliditetom ili sa nekom smetnjom u razvoju, kako bi im se olakšala svakodnevica. Sakupljene količine čepova od plastike se odvoze u reciklažni centar, a prikupljena sredstva se koriste u humanitarne svrhe.

Foto: Beta/AP/Darko Vojinović

Akciji su se danas pridružili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Republike Srbije Zoran Đorđević.

"Bez obzira na to da li će biti oboren Ginisov rekord ili ne, a svi navijamo za to da bude, Novi Sad šalje jasnu sliku u svet da ovde stanuju osmeh solidarnosti i humanosti koji nikada ne sme da ode sa lica našeg grada", kazao je Vučević.

Foto: Beta/AP/Darko Vojinović

Ministar Đorđević zahvalio je učesnicima na tome što grade bolju i humaniju Srbiju.

"Ovu jedinstvenu ideju humanosti ćemo svi mi slediti i postarati se da svojim radom doprinesemo očuvanju životne sredine naše zemlje, prvenstveno kroz jačanje ekološke svesti", kazao je Đorđević.

 

Akciju su podržali Fondacija "Novi Sad 2021" i Omladinska prestonica Evrope "Opens".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR