Todorić zavrnuo dve milijarde evra?

J. KERBLER

26. 09. 2017. u 21:43

Revizija tvrdi da je vlasnik "Agrokora" lažirao finansijske podatke i prevario banke i investitore. Provodi vreme u Beču i Beogradu, gde, kako tvrde mediji, sprema tim advokata. Najviše oštećena ruska Zberbanka

Тодорић заврнуо две милијарде евра?

Još se ne zna kakva sudbina čeka "Agrokor"

ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

NALAZ revizije, koji se očekuje do kraja sedmice, pokazaće da je Ivica Todorić lažirao finansijske izveštaje o "Agrokoru" i pri tome prevario banke i investitore za gotovo dve milijarde evra. Ako se to zaista dokaže, biće to i najveća finansijska afera na ovim prostorima, a među oštećenima su brojne banke, pre svega ruska Zberbanka.

Dok se oko Todorića steže obruč, on poslednjih dana na svom blogu optužuje hrvatsku vladu da mu je pod pritiskom i ucenama uzela kompaniju proglašenjem "leksa Agrokor" i navodi brojne primere kršenja zakona. U međuvremenu je Državnom odvetništvu stigla krivična prijava protiv potpredsednice Vlade Martine Dalić, a Todorić tvrdi da je u akciji preuzimanja "Agrokora" učestvovao i sadašnji vanredni poverenik Vlade u ovoj kompaniji.

U očekivanju raspleta ko je i zašto kriv za agoniju najvećeg koncerna na Balkanu sve se više pominje da Ivica Todorić sve manje boravi u Zagrebu i da je viđan u Beču i Beogradu. Navodno je okupio jaki tim advokata i stručnjaka za međunarodno pravo kako bi se pripremio za mogući sudski progon ako se dokaže da je lažirao bilanse i tako na osnovu lažnih podataka došao do kredita. To tvrde i bankari iz Zberbanke, koji su takođe odlučili da podnesu tužbe protiv Todorića, procenjujući da ih je prevario.

Afera "Agrokor" tako dobija novu dimenziju, kada će se videti ko je sve učestvovao u nedozvoljenim radnjama koje su dovele do kraha kompanije. Neizvesna je i budućnost "Agrokora", hoće li vanredna uprava uspeti da spreči stečaj i rasproda zdrave kompanije u sklopu koncerna. Mnogo je i onih koji smatraju da će uskoro uslediti i hapšenje Ivice Todorića i onih koji su direktno odgovorni za falsifikovanje bilansa.

U SRBIJI 11.000 RADNIKA

TAČNO 10.836 radnika zaposleno je u firmama koje posluju pod kapom hrvatskog "Agrokora". Najviše njih zaposleno je u "Merkatoru S", koja drži trgovinske lance "Merkator", "Idea" i "Roda".

Hrvatski koncern je vlasnik i beogradskog "Frikoma" zrenjaninskog "Dijamanta" i "Kikindskog mlina". Deo ove kompanije Ivice Todorića je i "Mg mivela", kao i "Nova sloga" iz Trstenika.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

komandant 1001

26.09.2017. 23:37

Najveći krimos Hrvatske je slobodan i slobodno napada Pravdu u Hrvata. Može mu se kada Pravde u HR nema za takve krimose!

Чикаго

27.09.2017. 00:10

Где су сад Српски тајкуни да откупе Српске Фирме од овог хрвата , и да те фирме врате под Српско власништво ?! .. а онда наставити тако и са осталим хрватским фирмама.

Pero

27.09.2017. 10:09

Trebalo bi i mu da napravimo "leks Agrokor" i da zaštitimo naše firme od propadanja i masovnih otpuštanja.

Рашо

27.09.2017. 16:42

Људи схватите, оваква "превара" није могућа без сарадње државе! На крају ће се видети ко је на губитку! Да је стварно опљачкао хрватску већ би га одавно затворили, а он се шета уколо и располаже "својом" имовином док су други у проблему! Па ко је ту луд? Наши се претварају да је све у реду. Уопште им не треба веровати. Питајте само који су рокови плаћања добављачима?