Najnovije vesti
Vesti Društvo
ĐACI IZ SRBIJE POKRADENI U GRČKOJ Vodič popunjavao dokumenta, lopov ušetao u autobus i POKUPIO 56 PASOŠA

ĐACI IZ SRBIJE POKRADENI U GRČKOJ Vodič popunjavao dokumenta, lopov ušetao u autobus i POKUPIO 56 PASOŠA

Maturantima kruševačke Gimnazije, koji su na ekskurziji u Grčkoj, u Atini je iz autobusa ukradeno 56 pasoša.

krusevacki maturanti u obilasku olimpijskog stadiona foto facebook Foto: Facebook / Privatna arhiva
krusevacki maturanti u obilasku olimpijskog stadiona foto facebook
Kruševački maturanti u obilasku Olimpijskog stadiona
Foto: Facebook / Privatna arhiva
Kruševački maturanti u obilasku Olimpijskog stadiona

- Sve se dogodilo jutros kada su učenici kretali iz hotela. Vodič je uzeo pasoše iz hotelskog sefa, stavio ih u kesu i uneo u autobus. Dok je popunjavao obrasce, lopov je ušao na zadnja vrata autobusa, uzeo kesu i pobegao niz ulicu – kazali su nam u turističkoj agenciji "Navis", koja je organizator ekskurzije kruševačkih gimnazijalaca.

O krađi su odmah obavešteni grčka policija i ambasada Srbije u Atini koji su preduzeli neophodne mere da učenici dobiju putne isprave.

Ekskurzija se nastavlja po planu

- U toku je privremeno utvrđivanje identiteta i svim učenicima biće izdata privremena dokumenta sa kojima će moći da izađu iz Grčke i doputuju do Srbije. Dokumenta će ih čekati u Solunu, 28. septembra, na povratku kući, a ova krađa neće uticati na ranije planirani raspored ekskurzije - dodaju u agenciji.

Pojavile su se i informacije da je đacima ukradeno 23, a ne 56 pasoša, međutim, ranije danas direktora gimznaije Biljana Dačić je za RTS potvrdila da se radi o 56 putnih isprava.

Na ekskurziji se nalaze 192 učenika.

Maturanti iz Kruševca iz Atine idu na Peloponez, potom u Delfe odakle nastavljaju za Paraliju. Poslednjeg dana ekskurzije planiran je obilazak Soluna gde bi trebalo da ih sačekaju  privremene putne isprave.

Konzulat: U toku je izrada novih dokumenata

U Konzulatu Srbije u Solunu "Blicu" je rečeno da je slučaj prijavljen srpskoj Ambasadi u Atini, gde se krađa i dogodila.

- U kontaktu smo sa kolegama iz Ambasade, to je sve već ušlo u proceduru, ali ne znamo okolnosti pod kojima su đacima ukradeni pasoši. Za izradu privremenih dokumenata je potrebno dva-tri dana, tako da će oni verovatno moći da se vrate kući kada je i planirano - kažu iz Konzulata i ističu da nije isključeno da pasoši do tada budu pronađeni.

Ministarstvo šalje inspekciju u školu

Iz Ministarstva prosvete takođe je potrvrđeno "Blicu" da su tačne informacije o krađi pasoša, kao i to da problem trenutno rešava naša Ambasada u saradnji sa nadležnim organima Grčke.

- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će u školu uputiti prosvetnu i turističku inspekciju, da svaka u okviru svojih nadležnosti,  utvrdi da li je bilo propusta u organizaciji ove fakultativne aktivnosti i preduzmu mere protiv odgovornih lica - saopšteno je iz Ministarstva prosvete.