Svet

0

Palestinski napadač ubio troje Izraelaca na Zapadnoj obali

Autor: SA

Izvor: Beta

Palestinski napadač ubio troje Izraelaca na Zapadnoj obali

Izvor: Foto: Beta/AP

Tridesetsedmogodišnji napadač je ubijen na poprištu napada, a još jedan Izrelac zadobio povrede opasne po život. Ovo je jedan od najsmrtonosnijih napada u poslednje dve godine, navodi agencija AP.

Početni rezultati istrage pokazuju da je napadač stigao s grupom palestinskih radnika kroz zadnji ulaz u naselje.

Granični policajci su tražili da stane jer im je bio sumnjiv, a on je u tom trenutku izvadio pištolj koji je držao ispod košulje i otvorio vatru. Bezbednosno osoblje je uzvratilo i ubilo ga.

Portparol Hamasa Hasam Kasam rekao je posle "da je napad u području Jerusalima novo poglavlje u intifadi Al Kuds (Jerusalim) koja je dokazala da svi pokušaji judaizacije grada neće izmeniti činjenicu da je Jerusalim arapski i islamski grad koji će stanovnici i turisti iskupiti u krvi ili vatri".

Napadač je iz sela Beit Strik na severu Zapadne obale i imao je dozvolu za rad u naseljima. Činjenica da je imao radnu dozvolu čini ovaj napad neuobičajenim. U talasu napada koji je počeo oktobra 2015. godine bio je samo jedan sličan incident.

Izraelske bezbednosne službe tvrdile su da rad Palestinaca u Izraelu i naseljima smanjuje napetost.

Izraelski predsednik Ruven Rivlin rekao je posle napada da su "u ovim teškim satima naša srca sa porodicama ubijenih".

"Okrutni teroristički napad dokazuje još jednom svakodnevni front s kojim se naše bezbednosne snage suočavaju u najvažnijoj misiji zaštiti i odbrani bezbednosti građana Izraela", dodao je Rivlin.

Od početka talasa nasilja Palestinci su ubili 48 Izraelaca, dvoje američkih turista i jednu britansku studentkinju, uglavnom u napadima nožem.

U isto vreme ubijeno je 255 Palestinaca za koje Izrael tvrdi da su uglavnom bili napadači.

 

Netanjahu: Napad rezultat huškanja Palestinske uprave

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je jutrošnji oružani napad Palestinca u jevrejskom naselju kraj Jerusalima, u kojem su ubijena tri Izraelca, "rezultat huškanja Palestinske uprave".

Netanjahu očekuje da palestinski predsednik Mahmud Abas osudi napad i "da ne pokuša da ga opravda".

On je to rekao na početku vanredne sednice svoje vlade, sazvane zbog tog incidenta, jednog od najkrvavijih u poslednje dve godine i najavio da će Izrael srušiti kuću napadača koji je ubijen na poprištu napada, zatvoriti selo u kome je živeo i ukinuti dozvole za rad njegovoj široj porodici, preneli su izraelski mediji.

Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman je rekao da su izraelska vojska i bezbednosne snage ušle u selo napadača Beit Surik na severu Zapadne obale.

"Nastavićemo da delujemo snagom i odlučnošću protiv ovog terorizma. Gonićemo teroriste, one koji ih šalju i one koji huškaju sve vreme i svugde i uzvratićemo, kao što se događa skoro svake noći", dodao je Liberman.

Takođe je rekao da Palestinska uprava nastavlja da huška na ubistva Jevreja i hvali ubice i da je to glavni razlog atmosfere huškanja u medijima i na društvenim mrežama koje dovodi do terorističkih napada protiv građana Izraela.

"Nema razlike između palestinskog terorizma koji se hrani i podstiče na institucionalni način i radikalnog islamskog terorizma koji izvodi terorističke napade u Evropi i širom sveta", rekao je on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR