Najnovije vesti
Vesti Svet
Rusi pozivaju UN, SAD i Jordan na deblokadu carinskog prelaza u Siriji

Rusi pozivaju UN, SAD i Jordan na deblokadu carinskog prelaza u Siriji

Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji pozvao je danas UN, SAD i Jordan da pomognu sirijskim vlastima da odblokiraju carinski kontrolni punkt Nasib u blizini grada Dara i deonicu međunarodnog autoputa Nasib-Garija-al Garbija, koje je blokirala naoružana opozicija.

moskva 1 Foto: Wikipedia / Promo
moskva 1
Foto: Wikipedia / Promo

- Pozivamo lidere naoružane opozicije, američku i jordansku stranu, kao i šefove kancelarija UN u Damasku i Amanu da pomognu sirijskoj vladi da odblokira carinski kontrolni punkt i deonicu autoputa za isporuku humanitarne i komercijalne robe - naveo je centar.

Kako objašnjava, to će pomoći da se poveća trgovina Sirije sa Jordanom i Libanom, ali i unutar zemlje, između provincija Dara, al-Suveida i Damask, prenosi TASS.

Rusko Ministarstvo odbrane navodi da predstavnici Sirije i Jordana, uz učešće ruske vojske, rade na mogućim načinima za rešavanje tog pitanja, ali da lideri oružane opozicije nastoje da razvuku proces pregovaranja.

Ruski centar za pomirenje sarađuje sa sirijskim komitetima za nacionalno pomirenje kako bi se normalizovala situacija u zemlji i razvili povoljni uslovi za obnovu infrastrukture na teritorijama oslobođenim od terorista i ohrabrile izbeglice da se vrate u svoje domove.