Prostor za slobodu medija se stalno sužava

Sve gora situacija u kojoj se nalaze novinari i redakcije koje žele da svoj posao obavljaju profesionalno, koju uzrokuju politički i ekonomski pritisci od strane vlasti, razlog su da novinari zbiju redove, rečeno je na tribini o slobodi medija provokativnog naziva "Dozvola za mrak", posvećena, kako kažu organizatori, odstrelu medija u Srbiji".
Kako kažu učesnici tribine, u narednim danima biće definisana jasna strategija i postavljeni realni ciljevi. Oni su pozvali novinare svih redakcija da se akciji priključe i daju svoj doprinos.
 
Tribinu je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), a na njoj su govorili novinarka Vesna Mališić, novinski pisac Teofil Pančić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić i radijski aktivista Daško Milinović.
 
Po rečima predsednika NUNS-a Slaviše Lekiće akcije koje će biti organizovane imaće cilj da probude javnost.
 
"Kako domaću javnost tako i inostranu koja prilično nezainteresovano posmatra šta se dešava sa medijima u Srbiji. Vidimo da su novinari hrabriji deo društva, jer oni otvaraju teme. Tu i tamo se javi neki glumac, ali drugih profesija nema. Međutim, medije moraju da podrže građani, jer bez medija nema demokratije. Takođe, problemi sa kojima se mediji suočavaju nisu samo problem branše već problem društva, i samo uz pomoć društva, ako im objasnimo, možemo doći do rešenja", rekao je on. 
 
Vesna Mališić ocenila je da se prostor za slobodu medija stalno sužava. Ona je dodala i da se danas nezavisni mediji shvataju kao opozicija sadašnjoj vlasti.
 
"Mediji su zbog sadašnjeg trenutka shvaćeni kao opozicija, ali i mediji koji su tako shvaćeni su podjednako slabi kao i politička opozicija. Delujemo kao psi koji laju pored puta i to više nikog ne interesuje. Cela scena pretvorena je u jednog monstruma. Mi stalno, u smislu sloboda, propadamo i osećamo da nema dna, da se stalno sužava prostor za slobodu, nema debate na televiziji, nema razgovora, televizije s nacionalnom frekvencijom pretvorile su se u propagandne mašinerije vladajuće stranke. To sve nije dobro", rekla je Mališić i dodala je građanstvo u Srbiji utrnulo.
 
Govornici na tribini istakli su da Srbijom vlada medijski mrak, te da se on ogleda i u ekonomskim pritiscima, jer preduzetnici ne žele da se oglašavaju u medijima koji su prokazani kao neprijatelji sadašnje vlasti. Međutim, mrak se, prema Lekićevim rečima, odnosi i na to što u medijima postoji apsolutna dominacija samo jednog čoveka, odnosno Aleksandra Vučića, koji je mahom prikazan u pozitivnom kontekstu bez ikakve kritike. Kao veoma zabrinjavajuć podatak Lekić je naveo i to da su se napadi i pritisci na novinare od 2013. godine povećali nekoliko puta. 
 
Prema podacima NUNS-a, u 2013. zabeleženo je 23 napada na novinare, taj broj se svake godine povećao, da bi u 2016. bilo evidentirano 69 napada. U prvih osam meseci 2017. NUNS je zabeležio 53 napada.
 
Učesnici su iskazali i bojazan da bi medijska strategija koja se trenutno priprema mogla još više da suzi medijske slobode. To ne bi važilo samo za mejnstrim medije, nego i za društvene mreže, kao što su Tviter ili Fejsbuk koji za mnoge predstavljaju jedina zaista slobodne medije u Srbiji. Učesnici, ali i publika na tribini, ukazali su da se ne sme odustati od javnih servisa koji će zaista ispunjavati interes građana, a ne nametati im interese političke partije na vlasti.
 
Tribinu u celosti pogledajte u videu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija