');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Crna Gora: Autoput Bar-Boljare biće izgrađen u predviđenom roku

Autoput Bar-Boljare biće izgrađen u predviđenom roku i doprineće prosperitetu Crne Gore i građana regiona, rekao je potpredsednik Svekineskog narodnog političkog savetodavnog kongresa Ma Peihua.

PodgoricaOverview wiki Foto: Wikipedia
PodgoricaOverview wiki
Foto: Wikipedia

On je na sastanku sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem istakao da je zadovoljan dobrim napretkom radova na autoputu.

Sagovornici su istakli da je prioritetna deonica autoputa, koju gradi kineska kompanija "Čajna roud end bridž korporejšn", primer dobre saradnje na uspešnom projektu, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Konstatovano je da je Crna Gora interesantna za kineske investicije, posebno u oblasti tehnologija za obnovljive izvore energije i proizvodnje zdrave hrane, kao i destinacija za veći broj kineskih turista.

Marković i Peihua su istakli da su međudržavni odnosi Crne Gore i Kine otvoreni i prijateljski, što daje prostor za proširivanje ekonomske saradnje, kao i za produbljivanje saradnje u obrazovanju, nauci i kulturi.

Sagovornici su se složili da kineski projekat "Pojas i put" predstavlja šansu za sve države unutar inicijative kako u ekonomiji tako i na polju razmjene ljudi i ideja čime se doprinosi boljem razumevanju i povećanju bezbednosti.

Gradnja autoputa Bar-Boljare počela je u maju 2015. godine, a predviđeno je da prva deonica Smokovac-Uvač-Mateševo, duga 41 kilometar, koju gradi kineska kompanija, bude završena do 2019. godine.