25. septembar  2017. 15.46  | Izvor: Tanjug

Hag:Stanišića u Beogradu da pregledaju nezavisni eksperti

HAG -

Haški tribunal odobrio je nekadašnjem šefu Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću produženje privremene slobode i lečenja u Beogradu, ali i naložio da ga pregledaju nezavisni stručnjaci.

Sudsko veće, koje rukovodi ponovljenim suđenjem Stanišiću i njegovom kolegi Franku Simatoviću, naložilo je formiranje Nezavisne ekspertske komisije lekara, koja će Stanišića pregledati u Beogradu i izveštaj dostaviti Tribunalu do 15. novembra.

 sheveningen hag rtv jpg

Komisija ima zadatak da detaljno pregleda Stanišića i da mišljenje o njegovom trenutnom zdravstvenom stanju i efikasnosti terapija, kao i da iznese preporuke gde bi moglo da mu se obezbedi adekvatno lečenje, bilo u Srbiji, u pritvorskoj jedinici tribunala u Ševeningenu ili negde drugde u Holandiji.

Stanišiću je naloženo da Nezavisnoj komisiji lekara obezbedi svoju lekarsku dokumentaciju.

Medicinskom osoblju pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija u Ševeningenu naloženo je da najmanje jednom u tri sedmice kontaktiraju Stanišića ili njegovog lekara, u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem i utvrde da li se ono pogoršava ili se poboljšava tako da može da putuje.

Haški tribunal očekuje od Vlade Srbije da omogući sprovođenje ovih naloga.

Stanišićeva odbrana tražila je produženje privremene slobode za njega i suđenje bez njegovog prisustva, jer je lošeg zdravstvenog stanja i ne može da putuje.

Srodne vesti