Svet

0

Lavrov: SAD neće napasti Severnu Koreju

Autor: JU

Izvor: Beta

Lavrov: SAD neće napasti Severnu Koreju

Izvor: Foto: Beta, AP

"Amerikanci neće izvoditi udare na Severnu Koreju jer sa sigurnošću znaju da ona ima nuklearno oružje. Ja ne branim Severnu Koreju, samo iznosim ono oko čega se skoro ceo svet slaže", rekao je Lavrov u intervjuu za televiziju NTV. Lavrov je ocenio da se trenutna kriza može rešiti fleksibilnijim pristupom.

"Samo putem sugestija i ubeđivanja", naveo je on na pitanje kako okončati pretnje iz Pjongjanga.

Ako Vašington ne primeni takav pristup, svet "se može suočiti sa veoma nepredvidivom katastrofom a desetine, ako ne i stotine, hiljada nevinih građana Južne i Severne Koreje i Japana bi patili, a Rusija i Kina su u susedstvu", rekao je šef ruske diplomatije.

Taj intervju je dat pošto je u petak portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je Moskva "duboko zabrinuta" zbog "eskalacije napetosti" u vezi Severne Koreje i razmene "pretnji" između predsednika SAD Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Govoreći u UN, Lavrov je pozvao na "hlađenje usijanih glava" i založio se za "razuman a ne emocionalan pristup" da se ne bi došlo u stanje "školskog dvorišta u kom se deca tuku a nema nikoga da ih zaustavi".

Kim Džong Un je Trampa nazvao "mentano poremećenim" čovekom koji će "skupo" platiti zbog pretnju Severno Koreji.

Tramp je u Generalnoj skupštini UN Kima nazvao "čovek-raketa" i zapretio "potpunim uništenjem" Severne Koreje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR