');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

PRVO MOLITVA, PA SVE OSTALO Ovako izgleda život monaha u jednom od najstarijih manastira u BiH

Manastir u Žitomislićima jedan je od najstarijih manastira u Bosni i Hercegovini. Sagrađen je u 16. veku, u Drugom svetskom ratu je spaljen, a u proteklom do temelja porušen, nakon čega je obnovljen i važi za jedan od najuspešnijih projekata rekonstrukcije kulturno-istorijskog nasleđa u BiH.

manastir u zitomislicima Foto: N1 / RAS Srbija
manastir u zitomislicima
Foto: N1 / RAS Srbija

O njemu danas brine sedam monaha koji vredno rade na duhovnom rastu vernika i okupljanju povratnika.

Dan monaha u manastiru Žitomislić počinje jutarnjom molitvom u sedam sati. Nakon toga dele obaveze, glavna im je doček gostiju, jer tokom celog dana u manastiru imaju organizovane grupe i pojedinačne posetioce, stoga se trude gostima uvek biti na usluzi. Posla mnogo ima, ali ne i vremena za duge razgovore.

- Molitva je to što daje ton i život manastiru, a onda ovi drugi poslovi, uređenje vrta, doček gostiju, pripremanje hrane sve je to ono što je sastavni deo monaškog svakodnevnog života - rekao je iguman Danilo Pavlović.

Nakon obavljenih jutarnjih obaveza sledi zajednički doručak. S obzirom da ih samo sedmero živi u manastiru, kažu sve ih podseća na porodični život. Jedan od najčešćih aspekata manastirskog života je dnevni ritam koji se zasniva na molitvi, redosledu službi i poniznom izvršavanju manastirskih zadataka. A naravno tu je i vreme za odmor i za posvećivanje ličnom usavršavanju.

Jero đakon Nektarije, sabrat manastira Žitomislić: "To sve u toj dinamici dnevnoj prođe bez nekih posebnih stavki, ne postoji neki jako striktan raspored, uglavnom je to neka opuštena dinamika."

Obrađuju skoro sedam hektara vinograda radi proizvodnje vina i rakije, a bave se i uzgojem maslina.

- Jednu površinu smo stavili pod nar, pod šipak, tako da te mediteranske kulture koje ovde uspevaju trudimo se da njih što više koristimo - kazao je Jero đakon Nektarije, sabrat manastira Žitomislić.

Osim što im se život sastoji iz neprekidne molitve, obavezna je poslušnost igumanu tog manastira. A život u manastiru, pričaju nam, odabrali su radi ostvarenja svojih uzvišenih ciljeva.

Danas je kod manastira Žitomisliću tiho. On se nalazi u neposrednoj blizini magistralnog puta kojim prolaze brojni turisti koji idu za Dubrovnik i Međugorje. Veliki broj njih kako kažu monasi svrate u ovaj jedan od najstarijih i najlepših manastira u BiH.

Na obnovu se čekalo 10 godina

Radovi su počeli 2002. a tokom naredne tri godine celi manastirski kompleks je u potpunosti rekonstruisan prema svom prvobitnom izgledu.

- Ovde je osnovana prva škola za opismenjavanje dece, tako da odavde počinje pismenost i obrazovanje pravoslavnih u BiH. Manastir ima veliku zbirku ikona i još uvek na sreću sačuvane, to su ikone od 16-19 veka, dela grčkih, ruskih slikara i mnogo naših domaćih ikonopisaca - rekao je iguman Danilo Pavlović.

Smešten ispod brda, u dolini reke Neretve, okružen vinogradima i rekom, manastir veliku ulogu igra i u povratku Srba u Žitomislić, a sedam monaha koji im daju notu stalnog održavanja tokom cele godine, osim na duhovnom rastu vernika vredno rade upravo i na okupljanju povratnika u ovaj kraj, piše N1.