Život i ljudi

0

Kućno cveće čisti vazduh i otklanja stres

Autor: AP

Izvor: Novosti.rs

Kućno cveće čisti vazduh i otklanja stres

Izvor: Foto: Pixabay

Klimatski uslovi i te kako mogu da utiču na raspoloženje. Naročito je ovaj uticaj primetan s početka jeseni. Ipak, priroda ima rešenje kako da se izborite sa lošom voljom, apatijom ili depresijom ako se okružite nekom od ovih biljaka:

 

Aloe vera

Poznata kao "biljka besmrtnosti" među Egipćanima, ova biljka se tradicionalno držala pored vrata kako bi čuvala dom od zlih duhova i unela pozitivnu energiju. Sa naučnog gledišta pročišćava vazduh od kancerogenih materija i emituje kiseonik noću, pomažući da bolje spavamo i budemo manje uznemireni ujutro. Osim toga, poboljšava pamćenje i koncentraciju.

 

Spatifilum

Sa svojim upečatljivim belim cvetovima ova biljka je predivan ukras i ima umirujuće dejstvo. Poznata je po efikasnom uklanjanju spora plesni u vazduhu i neutralisanju otrovnih gasova poput ugljen monoksida i formaldehida. U suštini, spatifilumi su organski pročišćivači vazduha koji dom mogu da učine još prijatnijim mestom za boravak.

 

Lavanda

Ova biljka je hiljadama godina medicinski korišćena za smirivanje živaca, ublažavanje glavobolja, sprečavanje nesanice i kao pomoć u depresiji. Njen miris još ima glavnu ulogu u aromaterapijskim tretmanima, a istraživanje iz 2009. godine otkrilo je da miris lavande ima značajno dejstvo na snižavanje pulsa u stresnim situacijama.

 

Bosiljak

Osim lepih svilenih listova i primamljivog mirisa, omiljena sveža biljka takođe sadrži velike količine organske materije zvane linalool koji se obično koristi u aromaterapiji. Tim japanskih naučnika sproveo je laboratorijsko istraživanje na pacovima i otkrio da izloženost linaloolu smanjuje pojačani stres i uznemirenost.

 

Bršljan

Ova romantična lozica je izuzetno efikasan pročišćivač vazduha. Naučnici NASA nazvali su bršljan jednom od najboljih biljaka na svetu za filtriranje vazduha. Izuzetno je efikasan u uklanjanju smoga ili sekundarnog dima u zatvorenom prostoru. Dodatni plus je činjenica da se ova biljka izuzetno lako održava jer ne zahteva mnogo vode ni svetla za rast.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR