Madrid: Preuzimamo kontrolu policije; Barselona: Odbijamo!

Ministar unutrašnjih poslova regionalne vlade Katalonije Žoakim Forn izjavio je da ta vlada odbija da kontrolu regionalnih policijskih snaga preda Madridu.

Izvor: B92

Subota, 23.09.2017.

17:19

Madrid: Preuzimamo kontrolu policije; Barselona: Odbijamo!
Tanjug/AP Photo

Centralne vlasti Španije pokušavaju da spreče referendum o nezavisnosti Katalonije zakazan za 1. oktobar.

AP navodi da se Forn oglasio saopštenjem nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije odlučilo da preuzme koordinaciju svih policijskih snaga kako bi zaustavilo referendum koji španska vlada smatra nezakonitim.

Navodi se da bi ova mera značila da bi Madrid slao direktna naređenja regionalnoj katalonskoj policiji "Mosos d'Eskvadra", za koju AP navodi da je kritikovana što se ne trudi dovoljno u sprečavanju priprema za glasanje.

Forn je kazao da je šef "Mosos d'Eskvadre" izrazio protivljenje ovoj meri na današnjem sastanku da državnim tužiocem u Kataloniji i šefovima španske Nacionalne policije i Nacionalne garde.

"Mi osuđujemo pokušaj države za intervencijom u policijskim snagama Katalonije", rekao je katalonski ministar unutrašnjih poslova.

AP prenosi da su španski mediji objavili da je nekoliko stotina studenata provelo noć ispred Univerziteta u Barseloni u znak protesta protiv napora španskih vlasti da zaustave održavanje referenduma.

Očekuje se da se danas studentima obrate političari koji zastupaju ideju nezavisnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: