Prosvetna inspekcija u školi "Svetozar Miletić" u Zemunu

Inspekcija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sa državnim sekretarom Markom Milenković na čelu, posetila je Osnovnu školu "Svetozar Miletić" u Zemunu s namerom da se preduzmu mere za ponovno uspostavljanje nastave koja je u ovoj školi prekinuta pre 14 dana.

Tim Ministarstva prosvete sačinjen od tri prosvetna inspektora i dva prosvetna savetnika obišao je školu sa v. d. direktora Milošem Gačićem i utvrdio da u nižim razredima samo tri učitelja redovno drže nastavu.

Pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević rekao je da je škola "Svetozar Miletić" jedinstven primer da nastavnici ne drže nastavu zbog odluke Saveta roditelja, koji nema nadležnost da odlučuje da li će škola raditi ili ne.

"Trenutno imamo nezakonitu obustavu rada škole, što je u nadležnosti Grada, jer prekid vaspitno-obrazovnog rada može da postoji samo uz saglasnost lokalne samouprave", rekao je pomoćnik ministra prosvete.

Naveo je da će se resorno ministarstvo truditi da nakon inspekcijskog i stručno-pedagoškog nadzora napravi plan kako bi se nadoknadilo 14 dana, podvukao je Lazarević, nezakonito obustavljene nastave.

Podsetio je da postoje pravna sredstva kojima mogu da se preispitaju mere ministra prosvete uvedene zbog nezakonitih radnji bivšeg direktora i bivšeg školskog odbora.

"Molim roditelje, nastavnike i sve zaposlene da omoguće da deca normalno krenu u školu, a da se sporna pitanja rešavaju u državnim institucijama. Nudimo im još uvek razgovor, ali ne na način koji smo danas imali prilike da vidimo", naveo je Lazarević aludirajući na okupljene roditelje koji su pogrdnim rečima ispratili tim Ministarstva.

Na pitanje novinara šta će se desiti ako škola ne počne sa redovnom nastavom, Lazarević odgovara da će se postupati na osnovu inspekcijskog nadzora.

"Činjenica je da postoji mnogo stvari koje su nezakonito urađene i u ovom periodu. U ovom trenutku je paralisan i rad sekretarijata, tako da ne možemo da dođemo do osnovnih školskih dokumenata, ne znamo ni u čijem su posedu ovih 14 dana i to moramo hitno da rešimo", rekao je pomoćnik ministra.

Ako se ne otklone sve nezakonitosti konstatovane u inspekcijskom nadzoru, Lazarević ne isključuje zatvaranje škole kao jednu od mogućnosti.

"Upravo član zakona po kojem su uvedene privremene mere u školi nosi naziv 'zabrana rada ustanove'", rekao je Lazarević.

Dolazak inspekcije Ministarstva prosvete izazvao je negodovanje roditelja koji ispred škole danima protestuju tražeći da se smenjeni direktor vrati na funkciju.

Državni sekretar Marko Milenković je, obraćajući se okupljenim roditeljima, rekao da "solidarnost jeste svojstvena našem narodu, ali da se ispred zemunske škole pokazuje na neobičan način".

"Ne ulazimo u razloge razrešenja bivšeg direktora, ali oni koji dolaze na javne funkcije treba da znaju da su oni budući bivši", pokušao je Milenković da razgovora sa roditeljima, koji su njegovo obraćanje nazvali demagogijom.

Za majku dečaka koji pohađa peti razred najvažnije je da se "deca normalno vrate u školu".

"Prošle su već dve nedelje, a rešenja nema. Nije nam uopšte bitno ko će biti direktor, već da ovoj školi vratimo dostojanstvo. Apelujem na sve roditelje da se urazume, jer ovde nema pobednika i poraženog", rekla je majka.

Ukazala je na to da su se stvorili konflikti između roditelja, kao i da Savet roditelja nema pravo da odlučuje da li će nastava u školi početi ili ne.

"Nama je u startu rečeno da potpisujemo peticiju za ostanak direktora Mosurovića, za šta većina nas i jeste bila. Međutim, naše potpise su posle iskoristili da deci ne dozvole da idu u školu", navela je majka i dodala da odgovornost za ono što se dešava u školi "Svetozar Miletić" na prvom mestu snose državni organi.

Podsetimo, ministar prosvete Mladen Šarčević 28. avgusta smenio je direktora škole Miroljuba Mosurovića, a u rešenju o smeni navedeno je da je nezakonito primao u radni odnos kadrove koji nemaju potreban nivo stručne spreme, kao i da sednicama školskog odbora nisu prisustvovali predstavnici sindikata i učeničkog parlamenta.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво