');
Najnovije vesti
Blic Vesti Društvo

Mreža za restituciju traži vraćanje oduzete imovine umesto novčane nadoknade

Koordinator Mreže za restituciju u Srbiji Mile Antić rekao je danas da će to udruženje tražiti od nadležnih državnih organa da se imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata vraća starim vlasnicima u naturi, a ne da se štite interesi "uzurpatora" koji su je na nelegalan način kupili, a vlasnicima isplaćuje obeštećenje u novcu.

KNEZ MIHAJLOVA Foto: Blic / RAS Srbija
KNEZ MIHAJLOVA
Foto: Blic / RAS Srbija

On je na konferenciji za novinare rekao da su u procesu restitucije mnoge državne institucije zatajile, među kojima Republički geodetski zavod, tužilaštva, sudovi, Agencija za privatizaciju, Direkcija za imovinu i lokalni pravobranioci.

- Restitucijom poslovnog prostora u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, Zadužbini Nikole Spasića, utvrđeno je da preko 1.700 kvadratnih metara poslovnog prostora u prizemlju nije upisano u katastar nepokretnosti niti evidentirano kao državna imovina - rekao je Antić.

U svim slučajevima "zastupnici uzurpatora i prisvajača" državne imovine su, kao je rekao, insistirali da bivši vlasnici treba da dobiju obeštećenje u obveznicama, a negde su čak i osporavali bilo kakvo pravo starim vlasnicima.

Dodao je da su, prema podacima tog udruženja u Knez Mihailovoj ulici u zgradi čije je vlasnik bio Velizar Mitrović lokale kupili kompanija Delta M u vlasništvu Miroslava Miškovića i estradna pevačica Svetlana Ražnatović.

Država bi, prema njegovim rečima, mogla pola obaveza prema starim vlasnicima građevinskog zemljišta na Novom Beogradu da namiri samo parcelom koju koristi Energoprojekt.

Vlasnici ne žele mizerno obeštećenje

Antić je istakao da stari vlasnici ne žele "mizerno" obeštećenje za koje je država izdvojila dve milijarde evra, a pre donošenja Zakona o restituciji Republički zavod za statistiku Srbije je, kako je rekao, procenio vrednost oduzete imovine na 220 milijardi evra.

Po važećem zakonu, kako je rekao Antić, svi građani Srbije će snositi teret restitucije jer će se imovina koja se ne vraća obeštetiti iz budžeta.

Direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević rekao je da imovina mora da se vrati i iz moralnih razloga jer su građani već jednom preživeli nepravdu kada im je oduzeta.

- Vlast na restituciji mora da pokaže da je ozbiljna. Prodavati tuđu imovinu znači isto što i prodavati kradenu robu i svi ministri finansija bi zbog toga trebalo da snose odgovornost - rekao je Prokopijević.

"Imovina može da se vrati u naturi"

Predsednik Udruženja građana za povraćaj oduzete imovine "Beograd" Bogdan Veljković rekao je da je njemu vraćen samo deo imovine u naturi i da će pokrenuti sudski spor.

- U Srbiji vlada kleptodemokratija - rekao je Veljković i dodao da "ne razume da se i pored visokog javnog duga budžet opterećuje novim zaduženjem za isplatu obeštećenja iako imovina može da se vrati u naturi".

Istakao je da ne prihvata obveznice preko kojih će država Srbija isplaćivati obeštećenje jer se na njih obračunava kamata od dva odsto iako bi "na takve obveznice trebalo da bude šest - sedam odsto".

- Ljudi koji su dobili te obveznice za staru deviznu štednju prodavali su ih uz diskont od 90 odsto, što znači da su oštećeni zbog oduzete imovine dobili deset odsto od vrednosti tog papira - rekao je Veljković.