Do kraja godine konkursi čekaju 1.777 medicinara

B. RADIVOJEVIĆ

21. 09. 2017. u 14:55

Nastavlja se kadrovsko jačanje državnog zdravstva, planirano da posao dobije 216 lekara. Vladina komisija brzo odobrava popunu upražnjenih mesta, ali slobodnih specijalista - nema

До краја године конкурси чекају 1.777 медицинара

Lekari Kliničkog centra Vojvodine u Sremskoj Kamenici / Foto: Darko Dozet

ZDRAVSTVENE ustanove raspisaće do kraja godine konkurse za ukupno 1.777 medicinskih radnika, a u ovom, novom krugu popunjavanja radnih mesta u zdravstvu, moći će da se zaposli 216 od oko 2.000 lekara koji na birou čekaju posao, saznaju "Novosti" u Ministarstvu zdravlja. Kadrovsko pojačanje pratiće i usavršavanje. Tačan broj specijalizacija koje će biti odobrene u septembarskom roku još nije definisan, a za ovaj rok, kako "Novosti" saznaju, pristiglo je čak 1.500 zahteva.

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, uvedena od decembra 2013, za zdravstvo praktično ne važi, ali se radna mesta u zdravstvenim ustanovama popunjavaju isključivo uz saglasnost posebne komisije Vlade Srbije. Tako je od prvog kruga zapošljavanja u avgustu 2014. do sada posao u zdravstvu dobilo ukupno 7.024 ljudi, a sa novom podelom radnih knjižica do kraja godine taj broj će dostići 8.801.

Zapošljavanje mladih lekara i odobravanje specijalizacija, za koje su od 2014. godine olakšani kriterijumi, pa je od tada do sada podeljeno čak 4.608 specijalizacija, zapravo je "pojačana infuzija" zdravstvu, koje je zbog višedecenijskog odsustva planiranja kadrova došlo u situaciju da su nam specijalisti u velikom broju pred penzijom, a da mlade - nemamo. Kad stručnjak ovog profila ode u penziju, može da se "traži sa svećom", jer ih među nezaposlenima nema i zapravo se kadar samo preraspodeljuje: ako jedna ustanova popuni svoje radno mesto, to samo znači da je u nekoj drugoj stolica specijaliste ostala upražnjena, jer je promenio poslodavca.

- Pre tri godine suočili smo se sa ozbiljnim problemom nedostatka specijalista i visokom starosnom strukturom kadrova - kaže za "Novosti" ministar Zlatibor Lončar. - Svaki 17. lekar u Srbiji bio je stariji od 60 godina. Posebno dramatično je bilo u pedijatriji, gde je većina specijalista imala između 50 i 55 godina života. Zato Ministarstvo poslednjih godina vodi odgovornu i plansku kadrovsku politiku, usklađenu sa smernicama Vlade. Uz veliku podršku prethodnog premijera Vučića, ali i sadašnje premijerke Ane Brnabić, rešili smo mnoga goruća pitanja nasleđena iz prethodnog perioda, kao što je višak nemedicinskog kadra, problem neugovorenih stomatoloških radnika, status medicinskih radnika sa KiM, i mnoge druge.

Problem zamene kadrova koji odlaze u penziju ili napuštaju posao iz drugih razloga nije birokratija, nego realan manjak visokostručnog kadra.

- Kada nam specijalista ode, vrlo brzo dobijemo odobrenje Ministarstva zdravlja da popunimo to radno mesto - objašnjava dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula. - Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i radno angažovanje zaseda svakog meseca, i u principu se odobrava popuna svih radnih mesta koja su predviđena sistematizacijom, ali problem je što mi nemamo gotove specijaliste. U ovom domu zdravlja uspevamo da popunimo sva mesta, i uvek nađemo specijaliste koji nam trebaju, jer specijalisti iz drugih ustanova rado prelaze kod nas.

Uprkos kontinuiranom kadrovskom jačanju zdravstva, i činjenice da medicinske fakultete upisuje godišnje oko 1.500 studenata, gotovo niko ne veruje da ćemo skoro doći u situaciju da specijalistu koji napušta svoje radno mesto odmah možemo adekvatno da zamenimo, jer, ekonomske migracije medicinara u inostranstvo su masovne.


STVARANjE NOVIH GENERACIJA

- Izmenili smo pravilnike o specijalizacijama i uveli volonterske specijalizacije, jer je zbog ranijih odluka da se ne odobravaju specijalizacije pretio kolaps zdravstvenog sistema Srbije - kaže Lončar. - Posledice takvih ranijih odluka i dalje osećamo iako smo do sada odobrili više od 4.600 specijalizacija, jer je za dobijanje školovanog i obučenog specijaliste potrebno minimum pet godina. Sad stvaramo nove generacije lekara, sestara i tehničara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Sasa

21.09.2017. 16:27

kao i prosle godine 1000 specijalizacija-200 za stvarno a 800 samofinansirajucih!!!

Nijedna pri zdravoj pameti

22.09.2017. 12:57

@Nurse - ... Kada u Nemačkoj može da radi za 2.000€ kao početnik, na stažu ... Uslov Nemački jezik, srednja medicinska. Papiri i posao se dobijaju ODMAH.

Idemoooo

21.09.2017. 17:25

odobravanjem tih vaših volonterskih specijalizacija ste omogućili da nam novi specijalisti budu tatini i mamini sinovi iz dobrostojećih porodica i deca iz velikih gradova čiji roditelji nisu plaćali stan i hranu za 6+ godina studiranja...zato nam deca sa prosekom većim od 9 masovno odlaze...jer su iz manjih gradova, gde ne mogu da se zaposle, a nemaju novaca da sebi finansiraju po 150.000 i više(čiataj 4 a možda i više god) te vaše specijalizacije koje besplatno delite...

Dejan

21.09.2017. 17:35

>Planska i odgovorna politika< jeste, dabome. Zaposleni i nezaposleni medicinari masovno odoše u inostranstvo pa sad nastade manjak zaposlenih a nemogućnost popune jer sve što vredi je odavno preko!

peki

21.09.2017. 18:07

Daleko veci broj medicinskih radnika je otisao nego sto je primljen od 2014-te tako da su novoprimljeni dosli kao zamena.Medjutim nase zdravstvo ne ispunjava EU i svetske kriterijume o potrebnom broju m.radnika tako da po unutrasnjosti i njihovim bolnicama imate dve najvise tri sestre na 10- ak soba i o kakvom kvalitetu ili usluzi ovde mozemo da govorimo a posebno da 2-3 sestre pokrivaju ono sto na zapadu radi 10-ak a o plati....