Najnovije vesti
Vesti Ekonomija
DA LI STE FINANSIJSKI PISMENI (2) Evo šta je tržište korporativnih obveznica, a šta VENČER KAPITAL

DA LI STE FINANSIJSKI PISMENI (2) Evo šta je tržište korporativnih obveznica, a šta VENČER KAPITAL

Da bi uspešno mogli da poslujete itekako je važno da znate pojmove koje su sastavni deo svakog biznisa, odnosno da ste finansijski edukovani. Američka agencija za međunarodni razvoj - USAID je pripremila finansijski pojmovnik "Investicije za rast", koji objašnjava sve termine koji se odnose na poslovanje preduzeća, a mi vam ga u tri nastavka predstavljamo. U ovom dugom delu videćete značenja finansijskog lizinga, tržišta korporativnih obveznica, kreditne unije...

shutterstock_252720625 Foto: Promo
shutterstock_252720625
Foto: Promo

Finansijski lizing - finansijski lizing je spoljni izvor i to pozajmicom koja omogućava pravnim i  licima da predmet ugovora o lizingu koji im je potreban – pokretnost ili nepokretnost – dobije na „pozajmicu“ od lizing kuće. Lizing kućama se za sve vreme trajanja ugovora plaća de facto najam. U praksi to znači da lizing kompanija kupuje predmet ugovora – na primer automobil, radnu mašinu ili poslovni prostor – koji potom izdaje klijentu uz nadoknadu određenu ugovorom, zadržavajući vlasništvo nad tim predmetom. Po isteku tog ugovora, korisnik može otkupiti predmet ili ga vratiti lizing kompaniji.

Tržište korporativnih obveznica - Korporativne obveznice su spoljni izvor finansiranja i to pozajmicom koji omogućava preduzećima da nabave preko potreban novac. Kao dužničke hartije od vrednosti, korporativne obveznice obavezuju preduzeće koje ih je izdalo da svom investitoru (pravnom ili fizičkom licu) isplati iznos koji je naveden na obveznici u momentu kada ona dođe na naplatu. Uz celokupni iznos obveznice, preduzeće je dužno da svom investitoru plati i pripadajuću kamatu. Obveznice su dobar instrument iz nekoliko razloga, pre svega jer investitor ne stiče nikakvo učešće u vlasništvu preduzeća. Efikasno tržište korporativnih obveznica jača konkurenciju u domenu finansiranja pozajmljivanjem, što opet pozitivno utiče na smanjenje prosečnih kamatnih stopa i produženje rokova finansiranja za celu privredu.

Foto: Ilustracija / Promo

Preduzetnički (venčer) kapital - Od eng. venture usuditi se od iste reči potiče i eng. reč "adventure" odnosno avantura. Venture kapital je spoljni  izvor finansiranja i to metodom prodaje vlasničkog udela u preduzeću. Tek osnovana preduzeća često nemaju pristup klasičnim izvorima finansiranja (npr. bankama)  bez obzira na to što u budućnosti potencijalno nude veoma visoku stopu profita. Pošto banke pružaju pozajmice pre svega na osnovu novca koji pribavljaju od svojih klijenata, one nisu sklone velikim rizicima – ne žele da rizikuju novac svojih klijenata ulažući ga u ovakve firme. Na taj su rizik spremni „hrabri“ to jest "venčer" investitori, po čemu su i dobili ime. U jednom od bukvalnijih prevoda venture kapital bi se mogao prevesti kao „odvažan kapital“ – to jest onaj kapital koji ide glavom tamo gde drugi ne bi nogom i koji zbog toga zarađuje više uz veći rizik.