Srpski predsednik: Rusija je prijatelj; Lavrov: Srbija je stub stabilnosti (FOTO)

Tanjug

19. 09. 2017. u 16:10

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim, a sagovornici su istakli iskreno prijateljstvo dve zemlje

Српски председник: Русија је пријатељ; Лавров: Србија је стуб стабилности (ФОТО)

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Njujorku sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim, a sagovornici su istakli iskreno prijateljstvo dve zemlje i dalji rad na poboljšanju odnosa na svim nivoima.


Ministar Lavrov je istakao da je Srbija stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu i prijatelj Rusije, čiji će teritorijalni integritet i suverenitet Ruska Federacija uvek podržavati.

"Rusija je istinski prijatelj Srbije i mi ćemo i ubuduće da radimo na poboljšanju saradnje na svim nivoima, političkom i ekonomskom naročito", istakao je predsednik Vučić, rečeno je u saopštenju kabineta prersdnika Srbije.

Kako se navodi, Vučić je izrazio zahvalnost na podršci koju Rusija pruža Srbiji, kako u UN, tako i na međunarodnim forumima, kao i na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Naglasio je i da Srbija nema nameru da postane članica NATO, ili bilo koje druge vojne organizacije, kao i da ne planira uvođenje sankcija Rusiji.

Lavrov je posebno naglasio značaj formiranja industrijske zone između Srbije i Rusije i rekao da, inače intenzivni, bilateralni odnosi mogu i moraju da budu još bolji, navedeno je u saopštenju.

VUČIĆ NA PREZENTACIJI PAKTA O ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras u Njujorku prezentaciji Globalnog pakta o zaštiti životne sredine u organizaciji predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Ta prezentacija prateći je događaj Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Kasno večeras po srednjeevropskom vremenu, predsednik Srbije će prisustvovati prijemu koji za šefove država i vlada, učesnike zasedanja Generalne skupštine UN, priređuje predsednik SAD Donald Tramp.

VUČIĆ: OPASNA SITUACIJA U SVETU, ČUJU SE TEŠKE REČI; BOLjE DA SRBIJA BUDE VAN RADARA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da se svet danas nalazi u opasnoj i komplikovanoj situaciji, da se u sedištu UN moglo čuti i "mnogo teških reči" u tom kontekstu, te da je nama, kao maloj zemlji, bolje da ostanemo "izvan svakog radara".

Vučić je sa novinarima u sedištu UN razgovarao posle obraćanja američkog predsednika Donalda Trampa, koji se fokusirao na zemlje koje smatra najvećim bezbednosnim izazovom po svetsku zajednicu, a posebno na Severnu Koreju, a koje je, po proceni srpskog predsednika, naišlo na veoma podeljen prijem i reagovanja.


Na pitanje Tanjuga kako ocenjuje aktuelnu situaciju u svetu, na tragu ocena da će ta pitanja biti dominantna i u debati na Generalnoj skupštini, Vučić je primetio da mu se čini da postoje odrđene paralele sa situacijom pred Prvi svetski rat i nekim drugim istorijskim periodima i prilikama.

„Mislim da je svet danas u veoma opasnoj situaciji. Mnogo se teških reči danas moglo čuti. Ostaje da se vidi šta će na to reći predstavnici Irana, Venecuele, Severne Koreje, ali i Kine i drugih zemalja“, rekao je on u izjavi srpskim novinarima.

Vučić je istakao da je situacija u svetu vrlo komplikovana, a da je za nas, kao brojčano i teritorijalno malu zemlju, bolje da budemo tihi i "van svakog radara", te da čuvamo svoju zemlju i budućnost naše dece.

Naše je, istrakao je šef srpske države, da uradimo sve da nikada ne budemo na spisku zemlja, koje je danas "u pakao slao amrički predsednik", da vodimo pamentnu politiku, da svoju zemlju i narod sačuvamo i, ako je potrebno, a jeste, bolje je da i on kao predsednik ne pokazuje ni svoj, ni naš ponos na svakom mestu, da bi našu zemlju sačuvali, štiteći, pri tom, interese Srbije i naših građana.

Pažljivo je, kaže, slušao govor američkog predsednika, a porazgovarao je o njemu i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, sa kojim je imao bilateralni susret u sedištu UN, kao i sa predstavnicima Sejšela, koji u zdanju svetske organizacije sede pored nas, a veoma su nam važni, ne samo zbog odnosa u UNESKO.


„Predsednik sam male zemlje i ne mogu da govorim sve što o tome mislim, ali mogu da kažem da ćemo svaku reč predsednik Trampa analizirati. Videla se duboka, duboka podeljenost oko njegovog govora u sali Generalne skupštine UN“, rekao je Vučić.

„Sve drugo što bi komentarisao nisam siguran da bi bilo u našem interesu“, istakao je.

Vučić je kazao da je čuo danas nekoliko dobrih poruka, ali i nekoliko za njega iznenađujućih i teških.


„Analiziraćemo ozbiljno, danima i nedeljama ćemo raditi Trampovom govoru, kao i na govorima nekih drugih, da bismo mogli da pronađemo prave zaključke za vođenje srpske politike u narednom periodu. Tih 45 minuta govora ćemo analizirati narednih 45 dana da bismo izvukli pouke kako da se ponašamo u budućnosti i šta je to što je najbolje za našu zemlju“, zaključio je on.


SASTANAK SA STOLTENBERGOM I LIDERIMA EVROPSKIH DRŽAVA


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je danas u Njujorku više susreta sa svetskim zvaničnicima, među kojima i sa ministrom spoljnih poslova Norveške Begre Brendeom, generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i liderima nekoliko država regiona.


Predsednik Srbije se neposredno pred početak zasedanja Generalne skupštine UN susreo sa bergeom i Stoltenbergom.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić doputovao u Njujork, Dačić pričao sa Trampom (FOTO+VIDEO)

Vučić je takođe imao susret sapremijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićerm.

Predsedniku Srbije i liderima zemalja regiona u razgovoru se pridružio i predsednik Generalne Skupštine UN Miroslav Lajčak.


SASTANAK SA MINISTRIMA SPOLjNIH POSLOVA RUSIJE I AUSTRIJE

Predsednik Srbije razgovarao je, u odvojenim susretima, sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim i ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom.


VUČIĆ SA PREMIJERKOM NORVEŠKE I PREDSEDNIKOM RUMUNIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa predsednicom Vlade Norveške Ernom Solberg sa kojom je razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i evropskom putu Srbije.

Vučić je uputio poziv predsednici norveške vlade da poseti Srbiju, što je ona prihvatila, istovremeno čestitajući predsedniku Srbije na ekonomskim reformama i suficitu u budžetu, saopšteno je iz kabineta predsednika Republike.

Vučić je, takođe, zahvalio norveškoj Vladi na donaciji koju je uputila Srbiji i posebno na razvojnoj pomoći.


SASTANAK SA ČOVIĆEM, VUJANOVIĆEM I CERAROM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Njujorku sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, predsedavajućim Predsedništva BiH Draganom Čovićem i premijerom Slovenije Miroslavom Cerarom.

Ekonomska saradnja, bolji odnosi u regionu, kao i evropska perspektiva zemalja koje nisu članice EU bile su glavne teme njihovih razgovora, rečeno je u saopštenju kabineta predsednika Srbije.

Predsednik Vučić, navodi se, posebno je sa predsednikom Crne Gore razmotrio brojne infrastrukturne projekte na kojima dve zemlje rade, a koje bi trebalo u narednom periodu neuporedivo bolje da povezu dve države.


VUČIĆ U NjUJORKU SA PREMIJEROM ŠVEDSKE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa predsednikom Vlade Švedske Stefanom Levenom.

Predsednik Vučić je u razgovoru konstatovao da su odnosi dve zemlje značajno napredovali nakon posete Levena Srbiji i naglasio da je otvaranje prve robne kuće čuvene švedske marke "Ikea" najbolji pokazatelj za takvu saradnju.

Vučić i Leven dogovorili su da dalje treba raditi na unapređenju odnosa i razvijanju bliske saradnje, posebno u privlačenju novih švedskih investitora u Srbiju, saopšteno je iz Kabineta predsednika Republike.


VUČIĆ SA PREDSEDNIKOM EGIPTA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Njujorku, nakon otvaranja sednice Generalne skupštine UN, sa predsednikom Egipta Abdelom Fathom El -Sisijem i pozvao ga da poseti Srbiju.

El-Sisi je u razgovoru istakao da želi da radi na poboljšanju odnosa dve zemlje, kao i na organizaciji uzajamne posete, što će umnogome doprineti poboljsanju saradnje Srbije i Egipta.

Vučić i El-Sisi su razgovarali o bilateralnim odnosima, saradnji u oblasti turizma i podršci Srbije u globalnoj borbi protiv terorizma, navodi se u saopštenju Kabineta predsednika Republike.

Vučić je naglasio da između Srbije i Egipta postoji višedecenijsko prijateljstvo, da je zato potrebno da se bilateralni odnosi razvijaju brže, kao i da je neophodno raditi na povećanju trgovinske razmene.

Takođe, naveo je da je stvorena atmosfera za ponovni rad komiteta za saradnju dve zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (19)

komandant 1001

19.09.2017. 20:06

Voz na relaciji ; Beograd-Moskva polako prolazi Beogradom.Vreme je da se uskače u zadnji vagon svete Pravoslavne Alijanse gde će zasigurno Srbija biti mirna i ....čitava ! Ja toliko!

Анти Антифа

19.09.2017. 20:28

Што даље од НАТО пакта и "пријатеља" из Америке и ЕУ

Mišo

19.09.2017. 20:47

@Анти Антифа - Ovde niko ni ne govori o vojnom svrstavanju,nego jednostavno da smo dosta srljali u sukobe i svađe i da je vreme da predahnemo i da se nemešamo,niti u jedan sukob.A ako si gledao Olivera Stouna i Putina na pitanje o ratu između Rusije i NATO,šta mu je Putin rekao taj rat svi gube niko ne dobiva.U nuklearnom ratu nema pobednika Vučić nije ni govorio o tome.

zakasnela mudrost

19.09.2017. 20:32

Srbija je duboko u interesnoj zoni uspostavljanja novog svetskog poretka. I na liniji razdvajanja verskih angažovanja u uspostavljanju dominacije. Bilo bi idealno kada bi se Srbija mogla izmaknuti, bar sa linije dodira Evrope i Orjenta, i sačeka rasplet. Tu prijatelja nema, čak ni medju Balkancima, ima samo interesa da se ponovo Srbija regrutuje u prve redove vekovnog sukoba različitih kultura. Uticaj i jednih i drugih, i spolja, i iznutra, je nedvosmislen, i zabrinjavajući.

Svedok vremena

19.09.2017. 20:33

Predsednik po prvi put potvrđuje apokaliptične najave nekih analitičara o veoma složenoj bezbednosnoj situaciji u svetu, sa mogućim ratnim ishodom. Ispravnost kursa vojne neutralnosti dobija još jednu potvrdu u Vučićevim procenama šta je za Srbiju najbolje. Ostaje samo pitanje kolike su šanse da Srbiju pritiscima i ucenama ne uvuku u opasne igre velikih. Takvi pokušaji su evidentni, gde Srbiju uslovljavaju na političku i ekonomsku konfrontaciju sa Rusijom, a po svemu i Kina će biti aktuelna...

Да ти кажем

19.09.2017. 23:20

Први пут се слажем са неком Вучићевом изјавом. Русија јесте пријатељ Србије! Али да ли важи и обрнуто (Лавров је избегао такав одговор)?

Косово је Србија, бре!

19.09.2017. 23:37

Mišo, ти оде предалеко! О каквом нуклеарном рату Србије причаш? Хрвати и Албанци су доказали (уз помоћ моћног савезника) да у конвенционалном рату има победника! Шта мислиш, да ли би се због статуса Косова и Метохије Американци упустили у (нуклеарни, како кажеш) рат са Русима? Или чак и у конвенционални? Да ли би УН могле да дозволе агресију на Србију због војне акције у њеној покрајини која није члан УН? И да ли би Путинова Русија која се разликује од Јељцинове то дозволила? Или Кина?

ХваСОНГ

20.09.2017. 02:28

Треба још јаче партнерство и пријатељство са Русијом,Кином,Ираном,земљама Брикса,посебно осим поменутог и на вохном плану јер сами против демона зна се којих не можемо!!!

Туга српска

20.09.2017. 11:03

@Jon - Српски народ то не жели, али... Некоме, ко о свему одлучује, важнији је "пут без алтернативе", чак и по цену поклањања територија.

Љубичица бела

20.09.2017. 11:38

@Jon - Не питаш се ни ти ни ја. "Изабрали" смо ко ће у наше име да о свему одлучује...

Marija

20.09.2017. 08:37

Srbija mora održati dobre odnose sa svima, jer je najbolje da se drži po strani zarad bolje i sigurnije budućnosti!

Sanja

20.09.2017. 10:18

Uvek je bolje ne poturati se. Meni su godine trebale da to shvatim i verujem da bi mi život bio mnogo lakši da sam to ranije znala.