19. septembar  2017. 13.56  →  19.11 | Izvor: RTV(Sandra Iršević)

Đak migrant u Subotičkoj školi

SUBOTICA -

Uključivanje dece migranata u obrazovni sistem na teritoriji Školske uprave Sombor organizovano je po drugačujem modelu u odnosu na druge delove zemlje. Nastava za decu migrante I izbeglice održava se u prihvatnim centrima, a ne u školama. Međutim, u Subotici još od prošle godine u sistemu obrazovanja je dečak iz Sirije Rami Aboudan, čija baka je rodom iz Subotice.

video icon

Rami Aboudan iz Sirije je došao u Suboticu u rodni grad, svoje bake Kate Gurinović Kasab. Pohađa sedmi razred OŠ "Miloš Crnjanski" I kaže da mu nedostaje Alep. Rami dodaje da voli da uči srpski I da su ga drugari lepo primiri.

 

"Kada sam došao, bila mi je teška istorija I geografija. Morao sam da učim napamet.Nisam znao jezik. Nadam se da će biti bolje kada budem bolje znao srpski jezik", kaže Rami Aboudan iz Sirije.

Njegovi školski drugari kažu da su se sporazumevali na engleskom jeziku.

"Pričali smo prvo na enegleskom, pa je on počeo da uči srpski.pa smo forsirali da pričamo srpski sa njim, da bi on naučio brže. Tako je I naučio, ali to je bilo malo teže, ali tako je I naučio. Bilo je malo teško, ali uspeli smo", rekla je Jovana Đorđević, predsednica 7 razreda OŠ "Miloš Crnjanski".

Direktor škole, Miloš Vukadin kaže da su se nastavnici trudili da uz nove tehnologije prilagode program Rami. Istakao je da je dečak odličan đak I da je nadaren za prirodne nauke.

"Nastavnici su se suočavali sa nepoznavanjem jezika. On je došao iz jedne sredine, u kojoj je išao na nastavu na francuskom I enegleskom jeziku, a maternji mu je arapski. Naši nastavnici su se snašli, iskoristili nove tehnologije", objašnjava Miloš Vukadin ,direktor OŠ "Miloš Crnjanki"

Rami kaže da bi želeo da nakon završenog osmog razreda upiše Gimnaziju. U školi objašnjavaju da veruju da će đak iz Sirije uspešno da položi malu mature naredne godine.

Broj komentara: 1

Dejan  19. 09. 2017. | 19:58
Koga briga?