Dostupni linkovi

Trampov saradnik prisluškivan, sprema se optužnica?


Paul Manafort, bivši šef kampanje Donalda Trumpa
Paul Manafort, bivši šef kampanje Donalda Trumpa

Američki mediji su izvjestili da su federalni istražitelji prisluškivali bivšeg šefa kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa, Paula Manaforta po tajnom sudskom nalogu i da sada planiraju podići optužnicu protiv njega.

Manafort je prošle godine u avgustu bio pronuđen da podnese ostavku na mjesto šefa kampanje kada se otkrilo da je povezan sa bivšim proruskim ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem koji je u februaru 2015. iz Kijeva pobjegao za Rusiju.

Prema pisanju američkih medija, The New York Timesa (NYT) i CNN-a, bivši šef izborne Trumpove kampanje, Paul Manafort je bio prisluškivan prije i nakon prošlogodišnje izborne kampanje po tajnom sudskom nalogu.

NYT je objavio, citirajući dva izvora bliska ovom slučaju, da su tužioci rekli Manafortu da planiraju podići optužnicu protiv njega. Federalni aganti su ga o tome obavijestili prilikom pretresa njegovog doma u Virdžiniji u julu.

Manafort je jedan od nekolicine bliskih savjetnika aktuelnog američkog predsjednika koji su mu pomogli da pobijedi na izborima prošle godine, koji je sada pod istragom specijalnog poslanika Robera Muellera, koji vodi istragu o navodima o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore i mogućim vezama Trumpove kampanje sa Rusima.

Manafort je postao menadžer Trumpove kampanje u junu 2016. godine, ali je samo dva mjeseca kasnije bio prinuđen podnijeti ostavku nakon što su otkrivene njegove poslovne veze sa bivšim predsjednikom Ukrajine, Viktorom Janukovičem, kojeg je podržava Kremlj.

Viktor Janukovič
Viktor Janukovič

Manafortovi advokati i Bijela kuća još nijesu odgovorili na zahtjeve da komentarišu ove navode.

Tajni sud koji nadgleda i izdaje sudske naloge prema zakonu o Stranom obavještajnom aktu za nadgledanje (FISA), inicijalno je odobrio nagledanje Manaforta, ali su potom naložili i prekid zbog nedostatka dokaza, naveo je CNN, citirajući jedan od svojih izvora.

Američki Federalni istražni biro (FBI) je potom nastavio praćenje na osnovu novog naloga po istom FISA aktu u jednom trenutku prošle godine, te nastavio da ga prati do određenog trenutka u 2017. godine, naveo je CNN.

Taj drugi nalog za praćenje dobijen je kao dio istrage FBI-ja o vezama između članova Trumpove kampanje i ruskih operativaca.

"FISA nalog" zahtijeva odobrenje zvaničnika iz vrha FBI-ja i Ministarstva pravde, a agencije za sprovođenje zakona treba da demonstriraju sudu da imaju dovoljno razloga za vjerovanje da subjekt istrage možda djeluje kao agent strane sile.

CNN je naveo da je interesovanje za Manaforta produbljeno zato što su presreli komunikaciju između njega i ruskih operativaca, kao i kontakte sa drugim Rusima.

Nastavili su da ga prisluškuju i tokom 2017. godine, uključujući i period tokom kojeg se znalo da Manafort razgovora sa Trumpom nakon što je postao predsjednik.

CNN navodi da nije jasno da li su prisluškivani Manafortovi razgovori sa Trumpom.

Takođe je navedeno da FBI nije prisluškivao Manaforta u junu 2016., u periodu kada se on, zajedno sa Donaldom Trumpom mlađim i zetom predsjednika i glavnim savjetnikom Bijele kuće, Jaredom Kushnerom, susreo sa ruskom advokaticom Natalijom Veseljnickajom, koja je Trumpu mlađem obećala kompromitujuće informacije o tada glavnoj rivalki njegovog oca, demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton.

FBI i nekoliko kongresnih komiteta vode istraga o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore na osnovu zaključka obavještajnih službi SAD-a, te sumnjama o mogućim vezama Trumpove kampanje sa Rusima.

Rusija konstantno dematuje da se miješala u američke predsjedničke izbore, dok Donald Trump negira da je bilo kontakata sa Rusima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG