Najnovije vesti
Vesti Svet
"RECITE SVETU DA JE DOMINIKA UNIŠTENA" Uragan Marija potpuno opustošio ostrvo, kreće se istim putem kao i Irma (VIDEO)

"RECITE SVETU DA JE DOMINIKA UNIŠTENA" Uragan Marija potpuno opustošio ostrvo, kreće se istim putem kao i Irma (VIDEO)

Ostrvska država Dominika na Karibima pretrpela je štetu velikih razmera nakon udara uragana "Marija", rekao je premijer Ruzvelt Skerit.

Uragan Marija Foto: RAS Srbija
Uragan Marija

Uragan, koji se u ponedeljak kasno uveče sručio na ostrvo, odneo je svojim snažnim vetrovima i krov sa premijerove zvanične rezidencije u glavnom gradu Rozou, prenosi danas portal "Nejšen njuz" (Nation News).

- Molim vas, recite svetu da je Dominika uništena - rekao je Skerit tom portalu.

Pre samog udara uragan je ojačao na "potencijalno katastrofalnu" kategoriju pet oluje.

- Izgubili smo sve što se novcem može kupiti - rekao je Skerit.

Nešto ranije, Skerit je rekao da je oluja odnela krov sa njegove kuće, koja je skoro pod vodom.

Skerit je rekao da se ne zna da li ima poginulih i povređenih, te da je sada fokusiran na spasavanje zaglavljenih i pružanje medicinske pomoći povredjenima, pozvavši međunarodnu zajednicu u pomoć.

- Biće nam potrebna pomoć, prijatelji, pomoć svake vrste - poručio je on, naglasivši da je posebno potrebna pomoć u helikopterima kako bi vlasti mogle da procene razmere štete.

Uragan je pogodio Dominiku vetrovima koji duvaju brzinom od 260 kilometara na čas, javlja BBC.

Aerodromi i luke na ovom ostrvu su zatvoreni.

"Marija" se kreće otprilike istom trasom kao i "Irma", koja je prethodno opustošila region.

Uragan Marija na Karibima
Foto: US Navy / Promo
Uragan Marija na Karibima

Martinik bez velike štete, za Gvadelup se još ne zna

Uragan "Marija" je francuskom ostrvu Martinik u Karipskom moru protekle noći naneo neznatnu štetu, ali su sa drugim francuskim ostrvom na tom području, Gvadelupe, komunikacije trenutno u prekidu pa su razmere pričinjene štete za sada nepoznate, izjavio je danas visoki zvaničnik francuske Civilne zaštite.

- Na Martiniku su operacije izvidjanja još u toku, ali već možemo da vidimo da šteta nije velika - rekao je novinarima u Parizu Žak Vitkovski, šef francuske Službe civilne zaštite, prenosi Rojters.

Vitkovski je naveo da je na Martiniku oko 25.000 domaćinstava ostalo bez struje, a dve opštine bez pijaće vode, javljaju francuski mediji.

Kako je istakao, uragan "Marija" trenutno duva brzinom od 70 kilometara na sat i premestio se južno od ostrva Gvadelupe.

- Trenutno je veoma teško komunicirati sa tim ostrvom. Zato trenutno nemamo informacije o tamošnjoj situaciji - rekao je on, dodavši da će za nekoliko sati biti sprovedena izvidjanja na tom ostrvu i da će prvi precizniji podaci o šteti biti poznati krajem dana.

On je rekao i da su dve osobe lakše povređene na ostrvu Gvadelupe.

Marija preti i ostrvima Sent Kits i Nevis, Monserat i Sveta Lucija, te su i tamo izdata upozorenja stanovništvu.

Upozorenje je izdato i za Portoriko, gde je pripremljeno 450 skloništa za najmanje 68.000 ljudi.

Francuska meteorološka služba saopštila je da je "nevreme mnogo gore nego što se očekivalo", sa srednjom jačinom vetra između 150 i 200 kilometara na čas.

Uragan "Hose" počeće sutra postepeno da slabi

Uragan "Hose" će sutra postepeno početi da slabi, ali će se još nekoliko dana snažno osetiti na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, saopštio je danas američki Nacionaolni centar za uragane (NHC).

"Hose" se nalazi oko 600 kilometara južno od Nantaketa u Masačusetsu i sobom donosi vetar snage 120 kilometara na čas, dodao je NHC.

Nacionaolni centar za uragane očekuje da će uragan "Hose" proći istočnu američku obalu sutra i južni deo Masčusetsa do četvrtka.