Linkovi

"Demonstracija sile" iznad Korejskog poluostrva


Snimak Ministarstva odbrane Južne Koreje pokazuje vojnu vežbu SAD i Južne Koreje
Snimak Ministarstva odbrane Južne Koreje pokazuje vojnu vežbu SAD i Južne Koreje

Više od deset američkih, japanskih i južnokorejskih borbenih aviona naoružanih bojevom municijom nadleteli su Korejsko poluostrvo u okviru onoga što je američka vojska opisala kao "sekvencionalni bilateralni prikaz sile", kao odgovor na poslednju raketnu probu Severne Koreje.

Pentagon je saopštio da su avioni uvežbavali napadačke sposobnosti, gađajući bojevom municijom ciljeve na poligonu u Južnoj Koreji. Američkim i južnokorejskim avionima, za dodatne formacijske vežbe iznad voda u okolini Kjušua, priključila su se četiri japanska lovca tipa F-2. Američka Pacifička komanda je, najavljujući jučerašnje vežbe, saopštila da "želi da očuva sposobnost da reaguje na bilo kakvu pretnju u indoazijskom pacifičkom koridoru, u najbržem mogućem roku".

U vežbama su učestvovala dva američka bombardera B-1B, četiri unapređena lovca maeričkih marinskih snaga tipa F-35B Lajtning i četiri južnokorejska lovca F-15K. Vežbe su obavljene kao odgovor na to što je Severna Koreja prošlog petka ponovo testirala raketu srednjeg dometa, drugi put za manje od mesec dana. projektil je leteo 3.700 kilometara, pre nego što se srušio u severni deo Tihog okeana, što predstavlja najduži probni let balističke rakete Pjongjanga.

XS
SM
MD
LG