Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Mehanička devojka - Prikazi, mišljenja, Amazon, linkovi

Paolo Baćigalupi

Link.

Paolo koji se smeje. LINK.

Ozbiljan Paolo. LINK.

Mehanička devojka

Šta se dešava kada kalorije postanu sredstvo plaćanja?

Šta se dešava kada bio-terorizam postane oružje kompanija u borbi za profitom, kada bio-inženjering postane pokretačka snaga nove evolucije čovečanstva?

U noveli “Mehanička devojka” Paolo Baćigalupi nas vraća u svet koji je opisao u novelama “Kaloričar” (za koju je 2006. godine dobio nagradu “Teodor Stardžen” i za istu novelu te godine bio nominovan za nagradu “Ugo”) i “Izbeglica” (za koju je 2007. godine nominovan za nagradu “Ugo”) kako bi pokušao da da odgovor na ova pitanja.

Ono što nas čeka u romanu

Anderson Lejk je AgriGenov čovek od poverenja u Tajlandu. Anderson, pod maskom direktora fabrike, pročešljava bankoške ulične pijace u potrazi za voćem i povrćem za koje se verovalo da je odavno izumrlo i nada se da će, ako bude uspeo da pronađe takvo voće i povrće, uspeti da reši problem proizvodnje kalorija. U Bankoku upoznaje Emiku…

Emika je mehanička devojka, neobično i naočito stvorenje. Emika je jedna od Novih Ljudi. Emika nije ljudsko biće. Ona je biće koje su stvorili naučnici i obučena je da ispunjava dekadentne želje biznismena iz Kjota koji ju je na kraju ostavio na ulicma Bankoka.

Novi Ljudi, iako ih neki smatraju stvorenjima bez duše, dok ih drugi smatraju đavoljim stvorenjima, u bliskoj, ne baš svetloj, budućnosti, u kojoj kompanije za proizvodnju kalorija upravljaju svetom, nakon što je prošlo doba eksploatisanja nafte i pošto Zemljom haraju veštački stvorene zaraze, su robovi, vojnici i igračke bogataša.

Pohvale upućene Paolu Baćigalupiju

“Naučno-fantastična novela koji smo željno iščekivali. Baćigalupi je ideje koje je izneo u svojim kratkim naučno-fantastičnim pričama razradio u ovoj noveli i postigao fantastičan rezultat. Nikada više nećete istim očima gledati na budućnost.” – C. C. Finli, autor serijala “Izdajica”

"Paolo Baćigalupi je najbolji pisac kratkih naučno-fantastičnih priča koji se pojavio u poslednjih deset godina; za mene je on Ted Čang novog milenijuma. Paolo na nezaboravan način uklapa odličnu prozu, potresan prikaz budućnosti i šokantne ideje .” – Robert J. Sojer, dobirnik nagrade “Ugo” za roman “Hominidi”

“Paolo Baćigalupi je jednostavno najbolji mladi pisac koji se pojavio u poslednjih deset godina. Za sve one koji još ne znaju, roman “Pumpa šest” je odličan uvod u Paolov jedinstven i izvanredan književni stil koji će još više zasijati u godinama koje su pred nama.” – Elizabeta Hend, autor romana “Propast generacije” i “Umiruća ljubav”

“Ove svirepe, precizno i inteligentno ispričane priče su neke od mojih omiljenih priča za dvadeset prvi vek koje nas opominju na ono što nam se može dogoditi. Paolo Baćigalupi je očigledno peti jahač Apokalipse – jahač koji u slobodno vreme piše naučno-fantastične priče. ” – Keli Link, autor romana “Čarobnjaštvo za početnike” i “Ljupki monstrumi”.

“Ne podnosim ovog čoveka. Pojavio se niotkuda, piše kao uvrnuti anđeo, osvaja nagrade i istiskuje nas, stare kvrge, pišući o stvarima o kojima se mi nismo usuđivali da pišemo. (Recimo, piše o tom nedotupavnom biološki stvorenom psu!) Osim toga, mlad je i zgodan. Srećom po nas, njegovo ime se teško izgovara.” – Teri Bajsen, autor romana “Brojevi ne lažu” i „Pozdravi“

Priča se nastavlja. 

Vikipedija i Paolo Baćigalupi na srpskom

Ukoliko pišete na Vikipediji, javite nam se. 

Paolo Baćigalupi na Vikipediji - engleski.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272