Sindikat Nezavisnost traži da se ispitaju dešavanja u Fijatu

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva "Nezavisnost" zatražio je od državnih organa da ispitaju dešavanja u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA), pre svega ko je Samostalnom sindikatu u toj kompaniji uplatio oko 250.000 evra.
U saopštenju, taj sindikat navodi da čelnici Samostalnog sindikata u FCA "novac u torbama nose kroz fabričke hale i isplaćuju radnicima kao naknadu za dane provedene u štrajku".
 
Zaposleni u FCA stupili su u štrajk 27. juna, sa zahtevom da im se povećaju plate i poboljšaju uslovi rada. Poslodavac nije želeo da pregovara sa štrajkačima dok ne nastave proizvodnju, a štrajk je prekinut 18. jula uz posredovanje premijerke Ane Brnabić.
 
Sporazum između poslovodstva kompanije i predstavnika sindikata potpisan je u Vladi Srbije 25. jula. Tim dokumentom je predviđeno povećanje zarada i potpisivanje kolektivnog ugovora kojim će se radnici obavezati da neće štrajkovati u naredne tri godine.
 
Sindikat "Nezavisnost" je, kako je istaknuto u saopštenju, predlagao da u tekst sporazuma o prestanku štrajka, koji je "ostao tajna za radnike fabrike i za građane Srbije", uđe klauzula po kojoj bi se poslodavac obavezao da radnicima isplati naknadu za dane provedene u štrajku, jer je "kršenjem zakona i odbijanjem da stupi u pregovore, poslodavac najviše doprineo da štrajk u FCA traje 16 dana".
 
 "Umesto toga, Samostalni sindikat u fabrici već dva dana menja objašnjenje i obmanjuje radnike FCA, sindikalni pokret u Srbiji i građane Srbije o tome iz kojih izvora i od koga su mu uplaćena ogromna sredstva u iznosu od 250.000 evra i ko je čelniku Samostalnog sindikata Zoranu Markoviću dao za pravo da grubo krši poreske i sve druge zakone ove zemlje, tako što nosi u torbama keš novac i isplaćuje ih radnicima za vreme rada", naveo je Granski sindikat industrije, energije i rudarstva "Nezavisnost".
 
Taj sindikat od premijerke traži da "odmah pokrene intervenciju državnih organa, sa zadatkom da ispitaju ko je i na koji način izvršio uplatu sredstava Samostalnom sindikatu u FCA, da pokrenu krivični postupak za protivzakonito raspolaganje novčanim sredstvima i za kršenje poreske politike Srbije, o čemu javnost treba da bude obaveštena". "Tražimo i zakazivanje vanredne sednica Odbora za utvrđivanje reprezentivnosti sindikata i poslodavačkih udruženja, kako bi se zbog kršenja Zakona o radu donela odluka o ukidanju reprezentivnosti Samostalnom sindikatu u fabrici FCA Srbija", navodi se u saopštenju sindikata "Nezavisnost".
  • Nizina

    16.09.2017 04:11
    Braca dao pare
    Isti izvor koji je dao 40000 din nezaposlenim da uplate donaciju SNS-u.
  • hm?

    16.09.2017 00:44
    Nista sporno, cak i ocekivano... U Srbiji je sve na prodaju, glas na izborima, diploma na fakultetu... sto ne bi i sindikalni mir. Sto bi rekao jedan, za gospodina 3.000,00 dinara...
  • Crni jahač

    16.09.2017 00:18
    Šta vam nije jasno?
    Živite u mafijaškoj državi i čudite se???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.