Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
KAMENI STARAC ODOLEVA ZUBU VREMENA Rimski most PREŽIVEO STOLEĆA različitih gospodara i vojski

KAMENI STARAC ODOLEVA ZUBU VREMENA Rimski most PREŽIVEO STOLEĆA različitih gospodara i vojski

Preživeo je stoleća različitih gospodara i vojski, a i danas odoleva zubu vremena, prekriven asfaltom. Kameni starac dug 8,40, a širok 4,25 metara napravljen je na starom rimskom putu kojim je železna ruda transporovana do rimskih talionica širom carstva.

rimski most Foto: avaz.ba / RAS Srbija
rimski most
Foto: avaz.ba / RAS Srbija

Naime, ispod brda Gračani, iznad potoka Gračanica, između seoske škole i pravoslavne Crkve uspenja presvete Bogorodice u Starom Majdanu kod Sanskog Mosta, teče Rimski most, spomenik nacionalne kulture prema odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH iz 2008. godine.

Nema tačnih podataka o vremenu njegove gradnje, ali se svrstava u rimski period zato što su u naselju otkriveni i neki drugi objekti iz tog doba.

Stari ljudi iz tog kraja pričaju da su lukovi mosta nekad bili toliko visoki da je ispod njih mogao projahati konjanik.

Neki od meštana koji žive u blizini s vremena na vreme očiste smeće koje bujice potoka donesu, a lukovi mosta zaustave. Ovaj spomenik, otkako je postao „državni“, nije doživeo ni sanaciju ni restauraciju, a pogotovo ne konzervaciju.

- Nakon našeg upozorenja napravljen je pontonski most kraj Rimskog – kazao je Amir Kadić, direktor Zavoda za zaštitu kulturnog nasleđa Unsko-sanskog kantona.

Svestan da i Rimski most zaslužuje brigu, ali ona je u direktnoj vezi s osiguravanjem finansijskih sredstava, kojih hronično nedostaje ne samo za ovu nego i za brojne građevine o kojima se brine Zavod.

Arheolozi i istoričari znaju da je Rimski most u Starom Majdanu vrlo sličan mostovima u Ocrkvalju kod Miljevine, kamenim mostovima u okolini Trebinja i onom u selu Vranci kod Kreševa. A Kreševo i Stari Majdan kroz istoriju povezuju rudarstvo i železni obrt. Polukružni svodovi Rimski most u Starom Majdanu sagrađen je od blokova lomljenog priklesanog kamena različitih dimenzija, piše Avaz.