JUŽNOAFRIČKO VENČANJE NA OPLENCU: Svadba u skladu sa srpskom tradicijom (FOTO)

Tanjug

13. 09. 2017. u 23:07

U crkvi na Oplencu na večnu ljubav zavetovali su se, kao decenijama što čine svi Dimitrijevići, južnoafrički industrijalac Karlo i Marijet

ЈУЖНОАФРИЧКО ВЕНЧАЊЕ НА ОПЛЕНЦУ: Свадба у складу са српском традицијом (ФОТО)

Foto Tanjug,Glas zapadne Srbije

U crkvi na Oplencu na večnu ljubav zavetovali su se, kao decenijama što čine svi Dimitrijevići, južnoafrički industrijalac Karlo i Marijet.

Karlo je Srbin, njegovi potiču iz Orašca, a Marijet je pripadnik Bura, potomaka Holanđana, prvih kolonista u današnjoj Južnoafričkoj republici.

"Uvek sam želeo da se venčam u Srbiji", kaže Karlo i dodaje da mu je "velika želja" da njegova supruga uzme srpsko državljanstvo.

Za njega bi to, kako objašnjava, predstavljalo poštovanje njegove kulture i nacije, a vidi to i kao - dug prema pokojnom ocu.

Njegova, sad već supruga, Marijet priznaje da je iz ljubavi prema Karlu pristala da se venča u Srbiji i pređe u pravoslavnu veru.


„Želim da nastavim porodičnu tradiciju Dimitrijevića, naravno da sam prihvatila muževljevo prezime”, priča Marijet.

Tradicija i običaji bili su jači su od afričkog sunca, pa su svi običaji ispoštovani do najsitnijih detalja.

Ljubav prema postojbini, tvrdi Karlo, je u njegovoj krvi, a on je krenuo stopama svoga oca.

PROČITAJTE JOŠ: MASOVNO NAS "POKRŠTAVAJU": Srbe upisuju kao Hrvate, Bosance...

Na žalost njega više nema, ali je emocije prema domovini sačuvala njegova majka Dženifer.

Dimitrijevići će ljubav prema Srbiji preneti i na buduće naraštaje, jer koreni se ne smeju zaboraviti.

"Razgovarao sam sa pokojnim ocem Negovanom u crkvi u Africi o Prvom srpskom ustanku, o porodici, i on mi je sve rekao o našem poreklu. Mesto odakle potičem je ustanički Orašac i ja se time ponosim", tvrdi Karlo.

Upravo će Orašac, tvrde Dimitrijevići, biti mesto u kome će oni provesti ostatak života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Ivanka Kosovka

14.09.2017. 01:07

Vec se ostvaruje ono sto je zapisano-Srbija vaskrsava. Samo, mnogo ce stranih drzsvljanja pokupovati srpske lepote i vrednosti, dok se nas srbin u tudjini osvesti da bi on mogao biti ptvi kupac svegs jeftinog u Srbiji. Docice uskoro i to vreme-malo sporije razmisljamo.

ranko75

14.09.2017. 10:06

Dobar je ovaj nas covek. Nadobudan i romantican kao i nas vecina srba, ali je dobar, svaka mu cast, zelim dug zivot i dobro zdravlje njegovoj porodici, i svaku srecu u zivotu.

ranko75

14.09.2017. 16:20

Svi normalni ljudi su podrzali komentarima ili ocenama ovoga dobrog srbina, svi osim jednoga koji negoduje.A sada zamislite o moralnom liku toga jednoga koji svima lupa minus jer smo pordrzali ovoga nasega dobrog zemljaka,koji je iz daleke Juzne Afrike svoju nevestu preveo u pravoslavlje,sada ceka pasos srpski i obavio vencanje na slavu icest srba.Taj do podne mrze ceo svet, a od podne i sebe i svet.Pozelimo mu da i on postane dobar kao taj nas zemljak i mi koji ga podzasmo!