Sputnjik: Šta je prvi bezbednjak Kine radio u Srbiji?

Poseta Menga Điendžua Srbiji ima više aspekata, od ekonomskog, bezbednosnog, preko političkog, piše Sputnjik.

Izvor: Sputnjik

Sreda, 13.09.2017.

22:01

Sputnjik: Šta je prvi bezbednjak Kine radio u Srbiji?
Tanjug

U tekstu Nikole Joksimovića navodi se da je kineska politika “duboko more“, kao i da svaki potez kineske diplomatije ima pet ili šest značenja koja se međusobno prepliću, a neki put čak i potiru, te da se ne mogu tumačiti iz jednog konteksta.

“Kada čuje da u posetu Srbiji iz Kine dolazi sekretar Centralne komisije za politička i pravna pitanja, neupućeni posmatrač može da stekne utisak da se radi o birokrati, ne mnogo važnom u kineskoj političkoj i partijskoj hijerarhiji. Međutim, Meng Điendžu pripada najužem kineskom rukovodstvu i u njegovim rukama se nalazi mehanizam za koordinaciju svih kineskih bezbednosnih službi. Sa druge strane, Meng pripada najužem krugu saradnika kineskog predsednika Si Đinpinga”, nvodi se.

Centralna komisija za političke i pravne poslove, kojom predsedava Meng Điendžu, jedno je od brojnih tela Politbiroa, najvišeg organa kineske komunističke partije, koja se bave tekućim poslovima partije, objašnjava Dragana Mitrović, profesorka na beogradskom Fakultetu političkih nauka i direktorka Instituta za azijske studije.

„U tom smislu je Meng i šef svih bezbednosnih službi. Sva ministarstva, sva nadležna tela koja se bave bezbednošću, od naoružane narodne milicije, policije, vojske i tako dalje, moraju da postupaju po partijskim odlukama, zaključcima kongresa i drugim obavezujućim odlukama i po zakonu zemlje. Komisija na čijem je čelu proverava je li to slučaj“.

Mengova poseta Srbiji učinjena je, kaže Mitrovićeva, iz više razloga. Jedan od njih jeste održavanje visokog nivoa političkih odnosa, s obzirom da je Kini ovaj region izuzetno važan za realizaciju više važnih projekata, pre svega u saobraćajnoj infrastrukturi.

U širem kontekstu, dodaje se, Mengova poseta može biti poruka da Kina traži mesto u spoljnopolitičkom ambijentu Evrope, a profesor na Fakultetu za poslovnu politiku i pravo Univerziteta Union Goran Matić kaže da će “Mengova poseta Srbiji ostati zagonetka”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: