Najnovije vesti
Vesti Društvo
ULICA HORORA Novosadski epicentar dilera pod nadzorom policije, ali komšije i dalje imaju zamerke

ULICA HORORA Novosadski epicentar dilera pod nadzorom policije, ali komšije i dalje imaju zamerke

Radnici JKP „Zelenilo“ juče su užurbano raskrčili Ulicu Mikole Kočiša, koja je postala glavno stecište narkomanskih zavisnika, dok je policija kontrolisala prolaznike u ovoj ulici.

Novi Sad 16 Ulica Mikole Kocisa radovi kod metadonskog centra gradsko zelenilo foto Robert Getel Foto: R. Getel / RAS Srbija
Novi Sad 16 Ulica Mikole Kocisa radovi kod metadonskog centra gradsko zelenilo foto Robert Getel
Radnici „Zelenila“ raščišćavali celu saobraćajnicu Mikole Kočiša
Foto: R. Getel / RAS Srbija
Radnici „Zelenila“ raščišćavali celu saobraćajnicu Mikole Kočiša

Nakon pisanja „Blica“ o zapuštenoj ulici horora, gde je Metadonski centar i u kojoj narkomani ubrizgavaju drogu u vene naočigled stanara i dece ovog dela grada, saobraćajnicu su juče prvo okupirali radnici „Zelenila“ s kosilicama. Ubrzo je stigla i patrola policije koja je kontrolisala prolaznike.

Iz „Zelenila“ kažu da će ulica biti sređena do kraja ove nedelje, ali još ne znaju da li će je nastaviti održavati.

- Ova ulica nije u programu redovnog održavanja zelenila tako da je akcija čišćenja zasad jednokratna. Na kraju godine Skupština grada usvaja plan održavanja zelenih površina i bilo bi dobro da mesna zajednica zajedno sa „Zelenilom“ inicira da se i Mikole Kočiša sledeće godine uvrsti u redovno održavanje. Inače, ulica je dosta zapuštena i puna samoniklog rastinja - izjavio je Ivan Nožinić, portparol ovog preduzeća. Kada radnici „Zelenila“ završe posao, sav otpad će da počiste njihove kolege iz JKP „Čistoća“.

Foto: R. Getel / RAS Srbija

Stanari, međutim, smatraju da je ovo daleko od rešenja njihovog problema.

- Lepo je što će konačno da urede ulicu koja nikada do sada nije bila sređena. No, sledeće što mi stanari želimo je da zajedno posetimo rukovodstvo Kliničkog centra Vojvodine i čujemo koji je njihov stav u vezi sa našim mukama. Nadam se da ćemo da nađemo rešenje koje će sve zadovoljiti. Svakako, ne odustajemo zahteva da se Metadonski centar izmesti iz naše ulice - rekao je Strahinja B., predstavnik stanara.

Zelena površina puna medicinskog otpada
Foto: R. Getel / RAS Srbija
Zelena površina puna medicinskog otpada

Da podsetimo, stanari Mikole Kočiša, ali i Drinske i Ledinačke, te okolnih ulica ne mogu normalno da žive od kada su korisnici Metadonskog centra u njihovoj ulici. Kako kažu, tu sada dolaze i dileri droge, te narkomani koji se drogiraju na ulici dok deca idu u školu, a zelenilom zapušten kraj idealan je za njihovo skrivanje. Počela su i razbojništva, jednom stanaru je već dva puta obijena kuća ove godine. Drugi svedoče da goli mladići hodaju po ulici i ubadaju se iglama, a neki od njih ulaze i u dvorišta, terase i stanove. Tako je prvi komšija pored Centra morao iz svoje dnevne sobe da izbacuje narkomana koji mu se ušunjao u kuću i zaspao na trosedu u dnevnoj sobi.

Puno igala i špriceva

Strašne priče stanara koji su bili svedoci okupljanja zavisnika ispred njihdilera ovih domova potkrepio je prizor nakon sređivanja šumarka - igle i špricevi bili su razbacani na sve strane, da su čak i radnici pažljivo gazili i zaobilazi ovaj opasan otpad.