Svet

0

Gutereš smatra da se u Mjanmaru sprovodi etničko čiščenje

Autor: JU

Izvor: Beta

Gutereš smatra da se u Mjanmaru sprovodi etničko čiščenje

Izvor: Foto: Beta, AP

"Pozivam vlasti Mjanmara da obustave sve vojne operacije i nasilje, i da poštuju zakon", rekao je Gutereš koji je na pitanje novinara da li je u pitanju etničko čišćenje odgovorio da "ne postoji bolji termin da se opiše proterivanje trećine stanovništva" ali sam nije izgovorio te reči.

Prema poslednjim podacima UN, 379.000 ljudi, pretežno muslimana iz manjine Rohindža, pobeglo je iz Mjanmara u susedni Bangladeš zbog obnovljenih sukoba.

U sukobima muslimanskih pobunjenika i vojske na severozapadu Mjanmara poginulo je 400 ljudi za nedelju dana.

Rohindže u Mjanmaru smatraju se "strancima" i državljanstvo im ne priznaje vlast te zemlje koju 95 odsto stanovnika čine budisti.

 

UN pozvao Mjanmar da preduzme hitne mere o okonlanju nasilja

Savet bezbednost UN pozvao je večeras vlasti Mjanmara da preduzmu hitne mere kako bi se obustavilo nasilje u toj zemlji, odakle je otišlo 379.000 pripadnika muslimanske manjine Rohindža.

Savet bezbednosti UN je u zajedničkoj deklaraciji izrazio duboku zabrinutost zbog dešavanja u Majnmaru i pozvao vlasti da pruže humanitarnu pomoć "svim raseljenim ljudima bez diskriminacije".

UN i nevladine organizacije za sada nemaju pristup muslimanskoj manjini u Majnmaru, već samo u Bangladešu u koji beže zbog sukoba.



 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR