Stefanović: Povećanje plata i nove uniforme za policiju, kriminal manji za 4,2 posto

Tanjug

13. 09. 2017. u 16:54

Ministar unutrašnjih poslova skupštinskom odboru na kome su usvojeni izveštaji MUP-a rekao da će se truditi da Srbija bude još bezbednija

Стефановић: Повећање плата и нове униформе за полицију, криминал мањи за 4,2 посто

Foto Tanjug, S.Radovanović

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izrazio je nadu da će do kraja godine biti isporučene nove uniforme za pripadnike interventne i granične policije, žandarmeriju i vatrogasce.


Stefanović je na skupštinskom odboru na kome su usvojeni izveštaji MUP-a za period oktobar-decembar 2016. godine i u prvih šest meseci ove godine, kao i o radu Sektora unutrašnje kontrolu rekao da će se truditi da Srbija bude još bezbednija.

"Trudićemo se da materijalno i finansijski položaj policajaca bude bolji. Drago mi je što smo možemo da obezbedimo povećanje plata za pripadnike MUP-a u narednoj godini”, rekao je Stefanović.

Odgovarajući na pitanje samostalnog poslanika i lidera Nove stranke Zorana Živkovića koji je kritikovao ministra što je, kako je rekao, pokazivao fotografije dece, između ostalih i njegovog sina govoreći da su strani plaćenici i organizatori haosa, Stefanović je odgovorio da je on pokazao nešto čime se oni ponose i objavljuju na društvenim mrežama, te da je želeo da pokaže da nisu studentska organizacija i da je bilo političkog usmeravanja protesta.

“Kada ljudi izađu na politički protest ne treba da prikrivaju, ja sam član vlade koji pripada SNS. Nisam pao s Marsa ovde, kao i svako od vas, bili ste na listama”, rekao je Stefanović.

Kako je rekao, on pokazuje nešto čime se oni ponose i dodao da nema ništa protiv da neko pokazuje njegove fotografije koje deli na sajtovima.

"Ja se ponosim tim fotografijama, kad sam deo nečega. Ponosan sam što je Vučić ubedljvio zgazio sve svoje pritivkandidate, što je narod u ogromnom broju izašao da ga podrži. Ponosan sam što sam deo SNS i što mogu da zastupam stavove koji su napravili da ova zemlja izgleda neuporedivo bolje", rekao je Stefanović.

On je konstatovao da se u Srbiji mnogo promenilo zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću.

Na odboru se povela polemika i oko osumnjičenog narko-dilera Darka Šarića, o tome kada je on gradio po Srbiji.

Stefanović je istakao da Šarić po Srbiji nije gradio za vreme vlasti Srpske napredne stranke, kao i da nema tog narko dilera koga MUP danas ne sme da uhapsi.

STEFANOVIĆ: KRIMINAL MANjI ZA 4,2 ODSTO U ODNOSU NA 2015.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je ukupan kriminal na teritoriji Srbije u prih šest meseci ove godine u odnosu na isti period 2015. godine smanjen za oko 4,2 odsto, saopšteno je iz MUP-a.

U prvih šest meseci ove godine u Srbiji počinjeno 43.047 krivičnih dela, za oko 6,1 odsto manje nego u istom periodu 2016. godine, naveo je Stefanović i dodao da je policija podnela krivičnih prijava protiv više od 24.022 osobe.

Predstavljajući pred Odborom za za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije izveštaj o radu MUP-a od januara do juna ove godine, Stefanović je izneo detaljne podatke u vezi sa zaplenom narkotika, i brojem izvršenja najtežih krivičnih dela u Srbiji.

On je naveo da je za prvih šest meseci 2017. policija zaplenila dve tone i 135 kilograma narkotika i 274.648 komada droge, što je, kako je ukazao, trostruko više u odnosu na isti period prošle godine, kada je zaplenjeno oko 702,5 kilograma.

Stefanović je istakao da je istom periodu otkriveno 3.441 krivično delo u vezi sa opojnim drogama - za oko 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Prema njegovim rečima, u prvih šest meseci ove godine zabeleženo je 11,8 odsto manje imovinskih krivičnih dela, a takođe je zabeleženo smanjenje krivičnih dela protiv života i tela, za 8,8 odsto.

"Smanjen je broj teških ubistava sa 24 na 20, ubistava sa 27 na 18, teških ubistava u pokušaju sa 19 na 13 i ubistava u pokušaju sa 48 na 43", precizirao je ministar i dodao da je broj krivičnih dela nanošenja teških telesnih povreda manji za 11,1 odsto.

Govoreći o aktivnostima pripadnika Ministarstva u borbi protiv korupcije, Stefanović je naveo da je u izveštajnom periodu policija otkrila 876 krivičnih dela među kojima preovladavaju zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba ovlašćenja u privredi, primanje i davanje mita, trgovina uticajem.

On je dodao i da je policija podnela 504 krivične prijave za koruptivna krivična dela protiv 706 osoba.

Naglasio je da je ostvareno stabilno stanje bezbednosti na državnoj granici i u prigraničnom području i dodao da su zbog ilegalnog prelaska državne granice prekršajne prijave podnete protiv 694 osobe, među kojima je najviše državljana Avganistana i Pakistana.

U periodu od januara do juna, pre početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, počinjena su 3.253 krivična dela iz te oblasti, što je za 15,8 odsto više u odnosu na isti period 2016. godine.

On je, međutim, istakao da je država preduzela korake u borbi protiv porodičnog nasilja donošenjem novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, ali i obukama koju su prošli policijski službenici, tužioci i sudije.

Kada je reč o bezbednosti u saobraćaju, Stefanović je istakao da je u prvoj polovini ove godine smanjen je broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povređenim.

Prema njegovim rečima, broj poginulih u saobraćajnim nezgodama smanjen je u odnosu na prvu polovinu 2016. godine za 5,8 odsto, a takođe je smanjen i broj povređenih.

U prvoj polovini 2017. godine, kako je rekao, počinjeno je 451 krivično delo nad policijskim službenicima, što je za 19 odsto manje nego prošle godine u istom periodu.

Stefanović je naglasio da je MUP u prvoj polovini ove godine zaposlio 407 novih policijskih službenika koji su završili Osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici i Kriminalističko policijsku akademiju i koji se bave operativnim radom.

Ministar je napomenuo da je su na Vladinom Odboru za pravni sistem i državne organe usvojeni Nacrti zakona o azilu i privremenoj zaštiti, Nacrt zakona o jedinstvenom matičnom broju građana i Nacrt zakona o DNK registrima.

Na današnjoj sednici Odbora za za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije razmatran je i izveštaj Ministarstva unutrašnjih poslova o radu u periodu od oktobra do decembra 2016. godine.

Stefanović je tim povodom istakao da je u tom periodu policija zaplenila tonu i 816,2 kilograma narkotika, što je dvostuko više u odnosu na isti period 2015. godine.

Ministar je dodao i da je policija u poslednja tri meseca 2016. godine otkrila 2.242 krivičnih dela u vezi sa opojnom drogom, 27 odsto više nego u istom periodu 2015.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Жељко

13.09.2017. 17:14

Ми смо богата земља па можемо да приуштимо да свака власт мења униформе...чему ли толики трошак који сносимо ми порески обавезници и чија ли ће фирма добити тај посао???

Francesco

13.09.2017. 19:18

Pita rimski izaslanik Atilu: "Sada kada ste bogati i moćni, zašto ne skinete sa sebe te prnje i obučete se u slivu i zlato?" Kaže njemu Atila: "Zlatne uzde mogu napraviti konja lepšim ali ne boljim." Tako da nije bitno i da im svaki dan šijete nove uniforme kad je to što se naziva policijom (a tek specijalnom) dno dna. Uveče mlati ženu, trenira mlaćenje vreće, tri dana ne pije bensedine i mnogo je lud, maklja se po Marakani, a ujutro u plavoj uniformi izigrava moralnu vertikalu. Užaš.

Slavica

13.09.2017. 22:41

Povecanje plata, ulaganje u sluzbe, je veoma neophodno, radi stabilnosti Srbije.