Tomašić: Ko kupi Novosti ima pravo da ih spali

Tanjug

13. 09. 2017. u 18:44

Hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu, desničarka Ruža Tomašić ne smatra spornim paljenje srpskog nedeljnika "Novosti" u centru Zagreba

Томашић: Ко купи Новости има право да их спали

Foto Tanjug

Hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu, desničarka Ruža Tomašić ne smatra spornim paljenje srpskog nedeljnika "Novosti" u centru Zagreba.

"Ako je neko kupio te novine, ima pravo i da ih spali, samo da pazi da se nešto ne zapali", rekla je ona za zagrebačku N1 tv.

Predsednik Autohtone Hrvatske stranke prava juče je drugi put za deset dana palio nedeljnik "Novosti" u centru Zagreba, uz optužbe da taj mediji širi mržnju i zahtevom vladi da prestane da finansira njegov izlaženje.


PROČITAJTE JOŠ: Ustaše pale novine, Zagreb ćuti

Kao i prethodnog puta, i jučerašnje spaljivanje praćeno je mnogobrojnim pretnjama novinarima tog nedeljnika.

"Novosti toliko šire govor mržnje da se u normalnoj državi to ne bi uopšte finansiralo... U normalnim, demokratskim državama, u Kanadi, to se radilo, palile su se novine", dodala je Tomašić.


PROČITAJTE JOŠ: Šovinizam Ruže Tomašić: Puna mi je kapa hrvatskih Srba

O slučaju paljenja "Novosti" i pretnji novinarima danas se oglasilo i Hrvatsko novinarsko društvo koje "osuđuje ponovno javno spaljivanje primeraka nedeljnika ''Novosti'' i zahteva jasan stav pemijera Andreja Plenkovića o pretnjama novinarima".


HRVATSKO NOVINARSKO DRUŠTVO TRAŽI OD PLENKOVIĆA DA OSUDI PALjENjE "NOVOSTI"


Hrvatsko novinarsko društvo osudilo je danas ponovno spaljivanje srpskog nedeljnika "Novosti", čiji je izdavač Srpsko narodno veće i od premijea Andreja Plenkovića traži da jasno osudi pretnje predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava.

U saopštenju HND navodi se da dosad nije bilo reakcija najviših državnih organa na ranije optužbe protiv novinara Novosti da šire mržnju i da su podsticali na paljenje šumskih požara u Hrvatskoj ovoga lta, iako je strukovno udruženje upozorilo da je reč o huškanju na novinare.

Pošto su nedavno članovi desničarske Autohtone-hrvatske stranke prava pred centralom SNV spalili nekoliko primeraka nedeljnika uz ponavljanje optužbi za širenje mržnje i podsticanje na paljenje šuma, premijer Andrej Plenković je, navodi udruženje, "lakonski izjavio da to nije problem, jer je riječ o pripadnicima minorne stranke".

Pripadnici te stranke i su juče optužili "Novosti" za širenje mržnje i tražili prestanak njegovog sufinansiranja iz državnog budžeta.

"HND zahteva da premijer Plenković konačno jasno osudi pretnje novinarima Novosti, kao i svim drugim novinarima, što nikad do sada nije učinio. Izbegavanje izricanja jasnog stava o neprihvatljivosti napada na novinare podstiče nasilje prema njima koje počinje uvredama i pretnjama, nastavlja se spaljivanjem novina, a završava fizičkim napadima na novinare", upozoreno je iz tog udruženja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

deki smederevo

13.09.2017. 19:27

Krvatska provocira a EU cuti -Ministar Spoljn.poslova Srbije se ne oglasava (verovatno peva negde ).

Neso

13.09.2017. 19:56

Tako je bilo i 89 god. sve na mala vrata. Nije hleb nego krug,voz vlak nije ovo vasa zemlja itd... uglavnom Srbi na vrbi a oni nevini.

Petar

13.09.2017. 19:59

To znači da ako ja kupim Hrvatsku zastavu takođe imam pravo da je javno spalim. Nije isto nešto raditi javno pred medijima ili u svojoj avliji.

djole

13.09.2017. 20:00

Ja mislim a nevolim ovu da je sad u pravu ko kupi novine ima pravo da ih zapali isto tako i sa zastavom ko kupi zastavu moze se i poosrat na nju i nikom nista Pale i ovde u Kanadi Kanadsku zastavu i nikom nista treba raja da ima neku slobodu

komandant 1001

13.09.2017. 21:26

Samo neka pale....to im je, kako kažu Hrvati "navada" (običaj) ništa čudno ništa neobično !!!

Анти Антифа

14.09.2017. 08:27

У праву је.Наш је проблем што купујемо хрватске производе и то хрватских фирми у Србији,чије су декларације на латиници.А и већина вас овде пише латиницом!!!!

GALEB BIJELI- ANTE BAN

14.09.2017. 09:15

Najefikasnije paljenje će biti kada ih jednog dana naša vlast više ne bude financirala iz budjeta, a Pupovca istjerala iz koalicije! Taj scenarij je vrlo blizu!

komandant 1001

15.09.2017. 15:12

@GALEB BIJELI- ANTE BAN - .....i kada poterate zadnjeg Srbina onda ćete se između sebe klati....radi Istre koja 'oće da ima Antonomiju, radi Republike Dubrovnik...radi jednog dana uspostave Krajine...ima da se brineš Antiša!