Nova vest
Košarka

Sreda, 13.09.2017.

17:40

Šved proigrao kada je najvažnije, Rusija u polufinalu!

Košarkaši Rusije plasirali su se u polufinale Evrobasketa dramatičnom pobedom nad Grčkom, rezultatom 74:69.

Izvor: B92

Autor:B92

Šved proigrao kada je najvažnije, Rusija u polufinalu!
Foto: fiba.com

Rusija je do velikog trijumfa stigla posle preokreta, pošto je u jednom trenutku bila u zaostatku 13 poena, a ponovo je najzaslužniji bio neverovatni Aleksej Šved.

Igrač Himkija, koji je na parketu proveo gotovo čitavo drugo poluvreme i maltene sam vratio svoju selekciju, meč je završio sa 26 poena (7-22 iz igre, 2-11 za tri, 10-11 penali), uz 5 asistencija.

Jeste imao loš procenat šuta iz igre, izgubio čak sedam lopti, ali je u trećoj četvrtini vezao nekoliko uspešnih napada, postigao 13 od 20 poena 'Zbornaje' i vratio je u život.

Prethodno su 'Heleni' na krilima Printezisa i Kalatesa mnogo bolje odigrali prvo poluvreme – na pauzu su otišli sa viškom od šest poena, u tri navrata vraćali dvocifrenu prednost, ali ih je loša završnica koštala trijumfa.

Selektor Misas nije dobro rasporedio minutažu i Rusija će sada čekati pobednika poslednjeg četvrtfinala u kojem se od 20.30 sastaju Srbija i Italija.

U redovima pobedničkog sastava Timofej Mozgov zabeležio je dabl-dabl (15p i 10sk), a dvocifreni učinak imao je i Vitalij Fridzon, koji je utakmicu završio sa 11 poena.

Na drugoj strani, Nik Kalates je upisao 25 poena i 5 skokova, dok je Jorgos Printezis imao 19 poena i 5 uhvaćenih lopti.

I četvrtfina:

1' Grci su odlično otvorili utakmicu trojkom Slukasa, dok je na drugoj strani Rusija odmah počela da gura loptu u reket. Mozgov je bio siguran sa linije za slobodna bacanja, da bi na drugoj strani uzvratio Printezis poluhorogom.

3' Posle po jednog neuspešnog napada na obe strane, krenula je serija od nekoliko minuta u kojima se igralo poen za poen. Ponovo je Mozgov bio precizan, pridružio mu se Voroncevič na asistenciju Šveda, da bi egal vratio Papajanis laganim zakucavanjem.

5' Opet je Printezis bio taj koji je iskoristio dodavanje Kalatesa, ali su Rusi preko Kulagina, koji je ubacio prvu trojku, i Šveda sa linije bacanja poveli 9:13.

7' Tada je loptu u svoje ruke preuzeo Kalates – odrazio se unazad i poentirao, a onda i istrčao kontru za izjednačenje. Papajanis je lepim dodavanjem pronašao Printezisa na drugom kraju terena, koji polaže za vođstvo, ali Kvostov ekspresno vraća 15:15.

10' U strelce se upisao Burusis, ispratio ga je Papanikolau, ali su Grci ubrzali ritam i Burusis i Printezis su naterali Bazareviča da zatraži tajm aut – 23:17. Nije ni to pomoglo, Šved je promašio trojku, potom i polaganje, a Kalates je sa linije za slobodna bacanja postavio 24:17 na kraju prve četvrtine.

II četvrtina:

2' Šved je mnogo energičnije počeo drugu deonicu, pronašao je Fridzona koji je postigao trojku, a onda posle dva promašaja sa poludistance bio precizan. Kako su Rusi smanjili rezultat na -4, tako je Kalates vezao pet poena za 31:22.

4' Najbolji igrač Rusije morao je na klupu, Kurbanov nije uspeo da ga odmeni, Printezis je u svom stilu pogodio iz reketa za +11.

5' 'Heleni' nisu stajali i savršeno su koristili bezidejnost protivnika u napadu. Posle igranja nogom, dobili su novih 14 sekundi, Slukas je postigao koš za najveću prednost od početka meča – 35:22.

8' Seriju Grčke prekinuo je Kvostov pogodivši uz veliki luk, Papapetru je na drugoj strani očajno šutirao van linije 6,75, a Rusi to iskoristili uz malo sreće. Lopta je nekako stigla do Mozgova koji pogađa uz faul. Fridzon je nastavio sa poludistance i smanjio na 35:29.

10' Rusi kao da su se ispucali, počeli su ponovo da promašuju, ali i da prave jeftine faulove, iako su ispunili bonus. Printezis je pogađao sa linije za slobodna bacanja, a Kulagin je sa distance smanjio na 37:31 i to je bio konačan rezultat prvog poluvremena.

III četvrtina:

1' Po povratku sa odmora, Printezis je fintom izbacio Mozgova i pogodio trojku, ali je Šved uzvratio istom merom. Kada se činilo da su Rusi bolje otvorili drugi deo igre, napravili su dve greške u napadu.

3' Košarkaš Olimpijakosa je promašio dva slobodna bacanja, da bi se ispravio van linije 6,75 i prednost Grčke je počela da raste. Slukas je radio odličan posao u odbrani, ponovo je ukrao loptu i Kalates je u kontri zaustavljen faulom. Bazarevič je ponovo morao da zatraži minut pauze, a plejmejker Fenera je pogodio za 47:36.

5' Kada lopta nije u rukama Šveda, napad Rusije izgleda mnogo slabije. Ipak, on pogađa trojku i smanjuje na 47:39.

7' Kalates je jedan od najboljih grčkih igrača u napadu, ali u odbranu odlično čuva beka Himkija. Međutim, on je pobegao u dva navrata – prvo je postigao 2+1, potom asistirao Voronceviču za trojku i Rusija je momentalno prišla na 49:45.

8' Nastavio je Aleksej sa odličnom napadačkom rolom u trećoj deonici – dva slobodna bacanja, pa šut sa distance i razlika je samo jedan posed.

10' U poslednji minut ušlo se pri rezultatu 51:49, Šved je prihvatio grešku Printezisa i završio na drugoj strani, pre nego što je Slukas sjajno proigrao Burusisa za 53:51 pred poslednjih 10 minuta.

IV četvrtina:

1' Veliki broj poena koji je ubacio u trećoj deonici (13 od 20 Rusije) dao je samopouzdanja Švedu da završava gotovo svaki napad svoje reprezentacije. Vezao je četiri poena i Rusija je povela prvi put od rane faze meča – 53:55.

2' Nije imao sreće da ga isprate saigrači, koji su omogućili Kalatesu da dva puta pogodi uz faulove. U međuvremenu je trojku postigao Voroncevič i nastavilo se sa "rezultatskom klackalicom".

3' Međutim, počeli su da se bude, pre svega Fridzon, ali ih je prekinula povreda Kulagina koji je nezgodno doskočio i iskrenuo skočni zglob.

4' Glavni problem u igri Grčke jeste što je nestao učinak Kalatesa, što je Šved po povratku sa male pauze nastavio da koristi. Rusija je preokrenula i povela rezultatom 60:67.

7' Ušlo se u konfuzan period od dva-tri minuta u kojima nijedna ekipa nije uspevala da poentira, uprkos brzom ritmu. Sevale su rampe, izgubljene lopte i promašaji, što je Kalates prekinuo serijom 4:0. Šved je promašio dva šuta van linije 6,75 i videlo se da je umoran.

8' Burusis realizuje oba slobodna bacanja, smanjuje na 66:68, ali Slukas promašuje trojku za preokret.

10' U konfuznom finišu niko se nije previše dobro snalazio, Kalates je opet bio neprecizan, a Kvostov je 44 sekunde pre kraja pogodio za 66:70. Burusis je promašio iz reketa, Kvostov je izborio faul, pogodio prvo, a posle promašenog drugog slobodnog bacanja uhvatio ofanzivni skok. Kalates jeste pogodio trojku, ali je meč već bio završen tada, konačan rezultat je 69:74.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve