Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.09.2017.
16:34
Vestionline A

Slovenački političar želi da pošalje vojsku na granicu: Hrvati su spremni na sve

Žanu Mahniču, mladi političar iz Slovenije, predsednik parlamentarnog Odbora za pitanje odbrane izazvao je proteklih dana veliku buru u javnosti.

twitter.com/Žan Mahnič
Kontroverzne izjave: Žan Mahnič

Student i 27 godina star političar i član Slovenske demokratske stranke (SDS) čiji je predsednik Janez Janša pažnju je privukao pošto je tražio sednicu svoga odbora s temom "Spremnost slovenske vojske na moguće konflikte pri implementaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom", koji bi se trebao održati 1septembra.

Njegova oštra i moglo bi se reći militantna retorika izazvala je na društvenim mrežama brojne reakcije. I dok ga jedni ismevaju, određeni broj komentatora zbilja vidi mogućnost realizacije njegove ideje.

Na situaciju je reagovao i slovenski premijer Miro Cerar. On je, naime, u ponedjeljak pozvao inicijatore spomenute sednice parlamentarnog odbora da otkažu vanrednu sednicu na kojoj bi se iza zatvorenih vrata raspravljalo de facto o ratu.

Premijer je takvu sednicu nazvao "apsolutno neprimerenom", jer se po njegovim rečima "Slovenija zauzima za mirnu politiku nenasilja iako je odlučna u nameri da se presuda arbitara sprovede."

- Slovenija je odlučna u tome da se sprovede odluka arbitražnog suda, LI to treba osigurati političkim sredstvima, temeljem vladavine prava i članstva u eVroatlantskim organizacijama", stajalo je u saopštenju Cerarovog kabineta.

Miro Cerar čak je i zatražio službenu reakciju slovenskog predsednika Boruta Pahora, koji po tamošnjem Ustavu, zapoveda oružanim snagama.

Odgovarajući na poziv premijera da otkaže sednicu zakazanu za četvrtak poslepodne, Mahnič je na konferenciji za novinare rekao da to nije očekivao od premijera koji je stručnjak za ustavno pravo i zna da je zakonodavna grana vlasti nezavisna i odvojena od izvršne

Političke nauke pa odbrana i zaštita

Rođen je 12.januara 1990. godine u Kranju, a studirao je na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani, a trenutno je student druge godine odbrane i zaštite.Inače, Mahnič je 2009. prvi put izabran u Izvršni odbor Slovenske demokratske omladine, gde je bio potpredsednik, a onda je postao i predsednik.

Od 2010. godine je član opštinskog veća Gorenja vas- Poljane. U parlament je izabran prvi put na prevremenim izborima 2014. godine.

Mahnič je rekao da se čudi Cerarovom pozivu i zato što je u jeku migracione krize u zakon o odbrani baš na insistiranje Cerara unesena odredba da u kriznim situacijama policiji može pomagati i vojska.

- Zato je rasprava o spremnosti vojske na krizu uz moguću primenu arbitražne presude sasvim legitimna - kazao je Mahnič novinarima.

- Hrvatska je spremna braniti svoju zemlju, al ne znamo kako će to napraviti. Ne daj Bože da dođe do konflikta, koje možemo očekivati s hrvatske strane. Hrvati su spremni koristiti sve raspoložive snage da spreče implementaciju arbitraže - rekao je Mahnič.

Ipak, sednicu će bojkotovatii članovi odbora iz više stranaka, pri čemu prednjače zastupnici Stranke modernog centra koju vodi baš Cerar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online