Ratni veteran konačno u svom domu

Miloš Jovanović, jedan od heroja s Košara koji je na ratnom poprištu zadobio rane i oboleo, u leto 1999. godine vratio se s Kosova i Metohije u rodno selo - Troštice kod Novog Pazara, gde je narednih 18 godina proveo u veoma teškim uslovima. Zahvaljujući pomoći humanih ljudi konačno će dobiti svoj dom.

Po povratku sa ratnog poprišta na Košarama 1999. godine, gde je preživeo pakao, Miloš Jovanović se nadao da ga u rodnom selu očekuju bolji dani. Međutim, siromaštvo i beda u kojoj je živeo 18 godina pogoršali su već teško zdravstveno stanje ratnog vetrana. 

"Danas je ovo veliki dan za mene, za majku za porodicu Jovanović", kaže Miloš. "Videli ste u kakvim uslovima živimo, kad su zime kuća prokišnjava, bili smo bez kupatila."

Trošnu kuću od blata dobili su na korišćenje od ujaka kada su se Miloševi roditelji rastali. Nadničio je u selu sve dok ga snaga, zbog bolesti, nije izdala. Živeli su od majčine penzije od 13.000 dinara, što nije bilo dovoljno za njeno lečenje od karcinoma.

Miloševa sestra Marina kaže da je kuća mnogo stara i da ne bi preživeli ovu godinu.

Za ovog srpskog junaka javnost je saznala zahvaljujući novopazarskom dobrotvoru Hidu Muratoviću, koji je preko društvenih mreža organizovao akciju pomoći.

"Cela Srbija je skočila i svi su podržali ovu akciju", ističe Muratović. "Uvek kažem - ima ko beleži dobra dela. To je valuta koja nema cenu. Miloš je bio vojnik na Košarama. Ja uvek kažem, mogao je i moj sin da bude sa njim tamo."

Nakon njegove akcije, Vojska je Milošu omogućila lečenje na najboljim klinikama u Srbiji i njegove bolesti su sanirane. Obezbeđena mu je i socijalna pomoć, a uskoro bi trebalo da dobije i invalidsku penziju.

Grad Novi Pazar probio je put do Miloševe kuće u zabitom selu podno Golije, kako bi se građevinski materijal mogao dopremiti teretnim vozilima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво