13. septembar  2017. 15.32  →  15.51 | Izvor: Tanjug

Kineski kulturni centar dokaz prijateljstva dve zemlje

BEOGRAD -

Ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević obišao je danas radove na izgradnji Kineskog kulturnog centra u Novom Beogradu koji bi trebalo da bude završen krajem sledeće godine i čija je vrednost oko 45 miliona evra.

Ambasador Kine Li Mančang je rekao da Kineski kulturni centar u Beogradu dokazuje da je Srbija Kini najbolji prijatelj u Evropi.

On je podsetio da je Srbiju posetio izaslanik kineskog predsednika, te da sve to dokazuje da su Kina i Srbija iskreni prijatelji.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da se po mnogim događajima vidi da Srbija i Kina imaju sve bolje odnose, te najavio da krajem nedelje počinju Dani Pekinga u Beogradu, zbog čega dolazi i gradonačelnik Pekinga.

To je za nas veoma važna stvar, poručio je Vesić i dodao da se očekuje otvaranje direktne linije Beograd-Peking, po čemu će, kako je primetio, Beograd biti redak grad u Evropi.

Vesić je naveo da je u Beogradu ove godine 120 odsto više turista iz Kine, i da je to najveći porast ukoliko se poredi s drugim zemljama.

"Mi očekujemo još veći broj kineskih turista kada bude počela da radi ta linija. To je jedan od razloga što su sve naše turističke table na engleskom, srpskom i kineskom jeziku", pomenuo je Vesić.

Naveo je i da je veliki broj kineskih kompanija prisutan u Beogradu, te da su Kinezi zainteresovani za veliki broj infrastrukturnih projekata, poput obilaznice, ali i gradnje toplovoda Obrenovac–Beograd, izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom Selu...

Kako je rekao, Kinezi pokušavaju da dobiju najveće projekte i nude dobre uslove.

"Mi dolazimo u poziciju da možemo da biramo s kim ćemo da radimo. U Beograd dolaze velike kompanije i Beograd postaje atraktivan za investiranje. Drago nam je da radimo sa Kinezima i Kinom jer za razliku od nekih drugih evropskih zemalja, ovde je kineski kapital dobrodošao", rekao je Vesić.

Do kraja godine otvaranje srpskog kulturnog centra u Pekingu

Kako stvari trenutno stoje Srbija će po svoj prilici do kraja godine otvoriti svoj kulturni centar u Pekingu, izjavio je danas ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević.

On je novinarima u Beogradu rekao da bi ugovor o tome trebalo da bude potpisan oko 20. oktobra u Kini.

"Mi smo izabrali jedan veoma lep prostor i ako se sve bude odvijalo po planovima, taj ugovor bi trebalo da bude potpisan oko 20.oktobra u Kini i ja se nadam da ćemo do kraja godine imati svečano otvaranje srpskog kulturnog centra u Pekingu", naglasio je Vukosavljević.

Srodne vesti