Gejts: Ovo će biti najveće pretnje zdravlju za 10 godina

Bil i Melinda Gejts objavili su svoj prvi godišnji izveštaj, posvećen ključnim probojima na polju javnog zdravlja, a na konferenciji za novinare govorili su, između ostalog, o problemima koji još nisu rešeni.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 13.09.2017.

13:40

Default images
Foto: Gettyimages

Bil Gejts je tako dvema najvećim pretnjama po ljudsko zdravlje u narednoj deceniji proglasio infektivne i hronične bolesti. "Hronične bolesti (uključujući dijabetes i Alchajmerovu bolest) i neurološki problemi postaju sve veći zdravstveni problemi današnjice", rekao je Gejts. "U velikom broju zemalja u razvoju izuzetno su zastupljene bolesti poput malarije, dijareje, upale pluća, tuberkuloze i HIV-a", dodao je. Veliki broj hroničnih bolesti uzrokuje samo životno okruženje ljudi. U razvijenim zemljama u povoju su Alchajmerova bolest i demencija. Procenjuje da će se samo na teritoriji SAD broj obolelih od ove bolesti trostruko povećati do 2050. godine. Najveći problem predstavlja to što naučnici još ne znaju šta uzrokuje ove zdravstvene probleme. Nastanak bolesti tako se pripisuje faktorima poput genetike i ishrane. Tu su i srčane bolesti i kancer, koje na teritoriji SAD svake godine odnesu najviše života - 1,2 miliona. Uprkos sve boljoj dijagnostici, najveći problem predstavljaju veliki troškovi za razvoj efikasnijih tretmana. S druge strane, vodeći uzroci infektivnih bolesti u zemljama u razvoju su insekti koji ih prenose, zagađena voda, nehigijenski životni uslovi i loša seksualna zdravstvena praksa. Za takvo stanje najodgovornije su vlade zemalja i razne fondacije, čiji je zadatak da obezbede pomoć ugroženima. Jedna od bolesti koje najviše brinu Gejtsa jeste HIV. Iako je u poslednjih 15 godina postignut značajan napredak na polju usporavanja bolesti i produžavanja životnog veka pacijenata, izveštaj govori da bi nagli rast afričke populacije uskoro mogao da dovede do procvata ovog virusa na tom području, prenosi Biznis insajder.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: