Psiholozi se manje-više slažu da je za ostvarivanje velikih ciljeva najteži srednji deo puta. Što je i logično ako malo razmislite. Na početku ste puni energije, entuzijazma i ideja. Pred sam kraj i ostvarivanje cilja biće vam jasno da ste blizu i nastavićete po svaku cenu. Ali na pola putu ćete biti umorni, a cilj neće biti tako blizu i tada većina najverovatnije odustaje.

Pa, da li postoji neki način da se izbegne ova “motivaciona dolina smrti”.

Naučnici misle da su možda otkrili najbolju tehniku.

Ako ste nekada radili na velikom projektu ili važnim ciljevima verovatno ste taj ogroman, zastrašujući cilj razbili na manje korake koje ste završavali jedan po jedan. Ali, novo istraživanje međunarodnog tima psihologa ima još bolju ideju.

Redosled koraka koje planirate je veoma važan. I verovatno ste to radili pogrešno.

Naučnici su otkrili da ćete najbolje rezultate postići ako mislite prvo o poslednjim koracima, odnosno ako planirate unazad: potrebno je da prvo zamislite poslednji korak, zatim onaj pre toga…

Association for Psychological Science objašnjava u čemu je stvar.

Za relativno jednostavne ciljeve, nije bilo razlike između planiranja unapred i planiranja unazad. Ako je cilj kratkoročan ili zahteva samo nekoliko koraka, ta dva se verovatno ne razlikuju.

Ali, za složene zadatke, učesnici koji su se pripremali unazag anticipirali su potrebne korake jasnije i pratili originalni plan kako bi postigli zadati cilj. Imali su veća očekivanja za postizanje svojih ciljeva i osećali su se manje pod pritiskom.

Odnosno, planiranje unazad povećava izglede da postignete svoj cilj i uz to tako smanjujete stres tokom rada.

Zašto je ova tehnika tako efikasna? Naučnici misle da vas razmišljanje unazad motiviše da zamislite svoj eventualni uspeh detaljnije i jasnije. To čini cilj čini privlačnijim i dostupnijim, što vodi do jake motivacije.

“Ako počnete na kraju cilja, pretpostavka je da su trud i angažman bili uspešni da nas do tamo dovedu. Sa druge strane, planiranje unapred ističe prepreke koje bi mogle da vas spreče u ostvarivanju planova.”

Zato sledeći put kada se suočite sa dugim putem kako biste postigli važan cilj, nemojte jednostavno planirati. Umesto toga, odvojite malo vremena da stvarno zamislite svoj cilj. A onda planirajte unazad. Tako bar kaže nauka…