Nova vest
Košarka

Sreda, 13.09.2017.

08:00

"Orlovi" nestrpljivi, "Zmajevi" se razgoropadili

Odužila se ova pauza između dva meča Srbije, i naši košarkaši su postali nestrpljivi da izađu na megdan Italijanima.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Foto: StarSport

Selektor ih je pustio da malo udahnu bosforski vazduh u ponedeljak, pa su u utorak bili orni za rad na parketu, ali i priču sa medijima.

"Jedva čekamo", bila je jedna od prvih reakcija Vladimira Lučića, dok je Bogdan Bogdanović istakao značaj četvrtfinala, "Posebna utakmica".

Srbija je nadigrala Italiju na svakom od prethodna tri Evrobasketa, tradicija je na strani "Orlova", ali to ništa ne znači.

"Tradicija je nešto što neko ima, ili nema, to se zaboravlja. Istorija se menja i piše onda kada imaš šansu da to uradiš", jasna je poruka Aleksandra Đorđevića, koji najbolje zna kako se to radi.

U ovakvim mečevima odlučuju detalji, Italijani smatraju da bi to mogli da budu centri Srbije, pa ih svakako neće obradovati posvećenost koju je Ognjen Kuzmić pokazao u završnom delu treninga u utorak.

S druge strane, velike utakmice stvaraju velike igrače, koji, kako je to selektor najbolje rekao, u njima prave velike poteze, pa nije nemoguće da protiv "Azura" eksplodira neko od koga se to najmanje očekivalo.

Kako je Marko Gurudić šutirao trojke kada je većina igrača završila sa treningom, nije nemoguće da bude mladi bek Srbije.

U međuvremenu, dobili smo prvi polufinalni par, braniocu titule Španiji na crtu će izaći Slovenci. Dva jedina neporažena tima na šampionatu.

"Crvena furija" je nastavila u skladu sa svojim nadikom da razbija rivale u Istanbulu. Izgledalo je da Nemačka ima odgovor na igru moćnog tima sa Pirineja, ali je ostalo samo na tome "izgledalo".

Špancima su bila dovoljna tri minuta i brutalna šuterska serija Marka Gasola da reše meč. Mlađi od sjajne braće je postigao 12 poena u nizu (tri trojke), ukupno 18 u trećem periodi i poništio sav trudi, znoj i muku koju je rival uložio da parira "Furiji".

Ono što su Španci pokazali u dva meča nokaut faze u Sinan Erdem Domu, pre Nemačke protiv domaćina Turske, šalje jasnu poruku svim rivalima – nezaustavljivi smo!

Delovalo je kao da se igraju sa rivalom sa pola snage do sredine trećeg perioda, ulivaju mu lažnu nadu da može do senzacije, a onda bi usledio espresan nokaut.

Ako neko može da "Furiji" stane na put i okonča niz od 13 pobeda na Evrobasketu, onda je to njen sledeći protivnik. Tim koji će Špancima bez ikakve dileme biti ubedljivo najveći izazov na ovogodišnjem EP.

Najbolji meč u dosadašnjem delu takmičenja, dostojan možda i samog finala. Dve napadački moćne ekipe vodile su brutalnu bitku svih 40 minuta. Letonci su uspeli da preokrenu 15:30 do poluvremena, izgledalo je da će to "slomiti" rivala, ali je Slovenija blistala u ključnim trenucima i konačno stigla do borbe za medalju.

Tandem Dragić-Dončić je potvrdio da je bez ikakve dileme ubedljivo najbolji na ovogodišnjem EP. Od 103 poena svog tima postigli su 53, uz 15 skokova i devet asistencija. Dakle uništili su Letonce.

Rivalu nije bilo dovoljno ni 34 poena Kristapsa Porzingisa sa kojim se odlično u napadu nosio Entoni Rendolf, kao ni šest trojki i 23 poena Davisa Bertansa. Na kraju nisu presudili ni šut spolja, ni centri, nego skok. Slovenija 41 – Letonija 28!

Slovenci su pobedu proslavili kao da su već osvojili zlato, jer im je toliko bilo bitno da stignu do tog polufinala. Sada ih čeka Španija.

"Znamo ko će dobiti utakmicu – mi!", sve je rečeno u ovoj izjavi Gašpera Vidmara. Biće mu potrebno ovo samopouzdanje u četvrtak jer ga čeka okršaj sa moćnom braćom Gasol.

Sreda je naš dan. Srbija se bori za polufinale. Prvo je u Sinan Erdem Domu na programu okršaj koji niko nije očekivao Rusija – Grčka (17:45). Potom, od 20:30, diplomski ispit za "Orlove" – Italija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve