IZDAJA SRBA NA KOSOVU Šešelj: Vlast odmah da opozove ulazak u Haradinajevu vladu!
Foto: EPA

Lider radikala ogorčen zbog odluke vlasti u Beogradu

IZDAJA SRBA NA KOSOVU Šešelj: Vlast odmah da opozove ulazak u Haradinajevu vladu!

Politika -

Učešće u Haradinajevoj vladi završni je čin izdaje Srba na Kosovu i Metohiji i mi u tome nećemo učestvovati, ocenjuje šef Srpske radikalne stranke

Odluka Srpske liste na Kosovu i Metohiji uz podršku vlasti u Beogradu da uđe u vladu ratnog zločinca Ramuša Haradinaja je loša i mora se hitno opozvati, ocenjuju sagovornici Kurira!

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ističe da je odluka zvaničnog Beograda da podrži Srpsku listu izdaja nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji.

- Posle potpisivanja briselskih sporazuma, učešće u „Haradinajevoj vladi je završni čin izdaje Srba na Kosovu i Metohiji“. Podrška Srpske liste vladi Ramuša Haradinaja logična je posledica „unutrašnjeg dijaloga“ o Kosovu, što je u stvari priprema javnog mnjenja za konačno priznanje samoproklamovane „države Kosovo“. Radikali su i odbili učešće u dijalogu, a vlasti u svojim izjavama samo licemerno pokušavaju skrenuti pažnju da je ta takozvana Srpska lista samostalna u donošenju odluke o podršci Ramušu Haradinaju - kaže radikal i dodaje da je Haradinaj osvedočeni zločinac i da svaki vid saradnje s njim predstavlja izdaju Srba i srpskih nacionalnih interesa.

foto: Marina Lopičić

Odgovornost

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da je odluka da Srpska lista uđe u Haradinajevu vladu odluka vrha vlasti u Srbiji.

- U stvari, to je njihova želja, ali je Vučić preuzeo tu odgovornost na sebe onog časa kada je obezbedio Srpskoj listi, pritiskom na sve druge liste, da pobedi. I tu su Vučić i Marko Đurić otvoreni i kažu „da, mi stojimo iza njih“. Dakle, to jeste Vučićeva odluka. Ako hoće u dijalog, ako hoće Briselski sporazum, mora da ima Srbe u institucijama i ta odluka sama po sebi u prvom momentu ne mora da bude loša. Može da bude loša jer vremenom može da bude zloupotrebljena od albanskih stranaka - kaže Janjić i dodaje da ne misli da je problematično to što je Vučić Srpskoj listi rekao da idu na izbore već što ne da drugim Srbima i drugim strankama da se bore za vlast.

Podsetimo, predstavnicima vlasti su do pre samo četiri meseca bila puna usta Haradinaja kao zločinca koji mora da plati za svoja nedela, a zbog odluke francuskog suda da ga ne izruče Srbiji najavili su prekid diplomatskih odnosa s Francuskom.

Haradinaj je, s druge strane, tražio da Srbija izbaci Kosovo iz preambule Ustava i poručio da će, kad postane premijer, u kosovski ustav ubaciti delove Srbije sve do grada na Nišavi. Na to su su ministri u vladi Srbije odgovarali da može da završi samo u niškom zatvoru.

Promenio ploču

A sada isti taj Haradinaj kaže da dijalog s Beogradom nema alternativu i da treba iskoristiti svaku priliku za uspostavljanje poverenja s kosovskim Srbima.

- Razume se da dijalog sa Srbijom nema alternativu iako imamo tragičnu istoriju, ne možemo poništiti činjenicu da smo susedi i da to i ostajemo. Zbog toga dijalog moramo vratiti ljudima, dijalog između naroda, a ne samo između političke elite - rekao je Haradinaj za Glas Amerike.

Sanja Đurić / Foto: EPA; Marina Lopičić

Puj-pike, ne važi

OSUMNJIČEN ZA 47 UBISTAVA

Prema delovima optužnice protiv novog premijera Kosova Ramuša Haradinaja, on je tokom 1998. lično ubio 47 civila s područja opštine Dečani. Otete civili su zatim mučeni, a ljudi pod njegovom komandom odsekli su glavu dvonedeljnoj bebi.

Nemačka štampa

HARADINAJ DA PRIZNA ZAJEDNICU SRPSKIH OPŠTINA

Novi kosovski premijer moraće, pre svega, da proguta veliku žabu i prizna Zajednicu srpskih opština na Kosovu, koja će, poput Republike Srpske u BiH, postati država u državi, navedeno je juče u nemačkom Tagescajtungu. Uz pitanje „kako da srpska vlast objasni narodu da jednog ratnog zločinca goni preko Interpola, a s druge strane je glasovima srpske manjine na Kosovu od njega načinila premijera“, list dodaje da će „Vučić to sigurno uspeti“ jer „ima poslednju reč u svojoj zemlji.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Otkriveno ko je pomogao Arkanovim ubicama posle likvidacije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track