Vesti

0

Vulin: Vojska Srbije uskoro dobija šest Lazara 3

Autor: MIM

Izvor: Beta

Vulin: Vojska Srbije uskoro dobija šest Lazara 3

Izvor: Foto: Beta/MOS

On je na sednici Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove rekao i da su ti transporteri prošli sve kontrole u Tehničko-opitnom centru.

"Uskoro iz donacije dobijamo šest Lazara 3", rekao je ministar odbrane.

Lazar 3 jе oklopno vozilo sa osam točkova koji su montirani na nеzavisnom vеšanju i obеzbеdjuju visok stеpеn mobilnosti vozila.

Posеdujе modularnu balističku zaštitu a osnovu vozila obеzbеdjuje dva nivoa zaštitе od mina, navodi se sajtu Jugoimport SDPR-a, koji će i donirati vozila. ;

Vozilo jе oprеmljеno sa po tri pеriskopa za vozača i komandira a broj članova posadе je 12 ili 11, što zavisi od misijе i naoružanja kojim jе oprеmljеno.


 

Saradnja Vojske Srbije i Kfora odvija se prema planu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da se saradnja Vojske Srbije i Misije Kfor na Kosovu i Metohiji odvija prema planu i u skladu sa usvojenim procedurama.

Predstavljajući tromesečni izveštaj o radu Ministarstva odbrane, Vulin je na sednici skupštinskog Obora za odbranu i unutrašnje poslove rekao da se saradnja VS i Kfor odvija i kroz redovne sastanke Načelnika generalštaba VS i komandanta te međunarodne Misije.

On je rekao da će ruski avioni MIG-29 stići u Srbiju do kraja godine.

"Stići će remontovani, ofarbani i uređeni do kraja godine", rekao je ministar.

Prethodno je član odbora iz Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić pitao ;da li se radi o planskoj nabavci tih letilica na šta je Vulin odgovorio da su ti avioni "nasušna potreba" od NATO agresije iz 1999. godine.

Da su Srbiji porebne ruske letelice smatra i član Odbora iz Srpske napredne stranke Miroslav Lazanski koji je rekao da vojno vazduhoplovstvo trenutno nema nijedan avion mig koji može da leti.

Lazanski je rekao da su tri miga već neko vreme u kvaru, a da je četvrti onesposobljen kada je u njega pre nekoliko dana udarila ptica.

Đurišić je pitao ministra Vulina kako objašnjava to što se u junu znatno manje ljudi od planiranog broja prijavilo za dobrovoljno služenje vojnog roka.

On je naveo da se od 600 planiranih prijavilo samo 355 vojnika za dobrovoljno služenje vojske, na šta je Vulin rekao da je to uobičajeno za jun zbog sezone letnjih radova i drugih stvari, ali da je situacija u septembru već znatno bolja.

Đurišić i Vulin razmenili su suprotne stavove o tome da li je Vučić vrhovni komandant VS, pri čemu je Đurišić tvrdio da to nije, dok je Vulin ostao pri stavu da jeste.

Član Odbora iz Srpske radikalne stranke Božidar Delić je zatražio i da članovi tog tela, koje je zaduženo za civilnu i demokratsku kontrolu sistema odbrane prisustvuju i vojnim vežbama i kontrolama operativne sposobnosti.

Članovi Odbora većinom glasova usvojili su izveštataj o radu Ministarstva odbrane.

 

Ministri Srbije i Bugarske o unapređenju vojnoekonomske saradnje

Ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin i ministar ekonomije Bugarske Emil Ljubenov Karanikolov razgovarali su danas o unapređenju ekonomskih odnosa, posebno odbrambene industrije, saopštilo je večeras Ministarstvo odbrane.

Posebno je bilo reči o saradnji najvećeg bugarskog proizvođača municije "VMZ" sa "proizvođačima municijskih komponenti" u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo.

U saoopštenju se dodaje da se delegacija iz Bugarske tokom posete upoznala s delom proizvodnih kapaciteta odbrambene industrije Srbije i posetila privredno društvo "Milan Blagojević a.d." u Lučanima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR