Novac da dele sa entitetima!

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 09. 2017. u 08:15

Predsednik SNSD traži reorganizaciju Centralne banke BiH i pravednu deobu prihoda. Dodik spreman da razgovara o vraćanju na ranije uređenje CB BiH, da se dobit raspodeli, a ne da ide u budžet BiH

Новац да деле са ентитетима!

Centralna banka BiH u Sarajevu Foto AVAZ

MILORADU Dodiku i SNSD bilo bi najbolje da se odmaknu od banaka jer znamo da su u Srpskoj propale tri banke za vreme vladavine SNSD, izjavio je predsednik SDS Vukota Govedarica za "Novosti", a komentarišući izjavu Dodika koji je najavio da je spreman da razgovara o vraćanju na ranije uređenje Centralne banke i da se njena dobit deli entitetima, a ne da ide na račun budžeta BiH, i najavio da će podržati svaku takvu ideju. Dodik je pored ovoga optužio SDS da je sve što predloži SDS na nivou BiH sumnjivo i štetno za Republiku Srpsku, pa tako i poslednja dešavanja u vezi sa Centralnom bankom BiH.

- Ako Dodik misli na poslednja dešavanja oko Zakona o osiguranju depozita BiH onda mora znati da je SDS stopirao zakon u Parlamentu BiH, jer je predviđao štetu RS i oduzimao Srpskoj pravi nadzor nad bankama u Srpskoj. Ovaj zakon je nažalost došao kao proizvod propadanja tri banke u Republici Srpskoj. Najbolje bi bilo da se Milorad Dodik odmakne od banaka jer kojoj se primakao ta politika je tu banku uništavala. On bi trebao da se odmakne od svih banaka kako u RS tako i BiH - kaže Govedarica.

Prema rečima Govedarice, izjave oko Centralne banke BiH koje plasira Dodik nažalost govore i da u budžetu Republike Srpske nema novca.

- Čim Dodik počne da priča o finansijama i traži izvore finansiranja to samo govori da budžetu Republike Srpske nedostaje novca - ističe Govedarica.

On dalje kaže da jeste za redefinisanje pozicije Centralne banke BiH u kojoj bi Republika Srpska imala jedan deo od dobiti CB BIH, jer dosadašnjih 60 dobiti ide budžetu BiH, a 40 odsto ostaje banci. Bilo bi dobro kada bi 60 odsto se delilo na entitete u BiH.

ULAGANjE U CB PREMA rečima Milorada Dodika, najbolje bi bilo da se vrati prvobitno uređenje Centralne banke, čiji je osnivač i Republika Srpska. - Visoki predstavnici su ranijih godina Srpskoj bezočno oteli pravo na vlasništvo i novac koji smo uložili u Centralnu banku, ali to je pravo koje ne umire i mi čekamo priliku da to pitanje postavimo na dnevni red - poručio je Dodik.

- Ovde mora da se zna i da je kapital u CB BiH dao MMF i onda bi i MMF mogao da traži procenat dobiti. Smatram da bi entitetima trebalo da pripadne deo procenta, ali za tako nešto teško će se dobiti saglasnost bošnjačkih i hrvatskih stranaka ali i MMF. Ne vidim da bi tako jedan zakon Hrvati i Bošnjaci podržali u Parlamentu BiH, ali na kraju krajeva treba pokušati - ističe Govedarica i dodaje da je prvi zakon o CB usvojen još 1997. i menjan je u više navrata do 2007. godine. Bilo je tu i nametnutih guvernera i zakona, a Srbi su po običaju potvrđali nametane zakone od strane visokog predstavnika BiH.

Predsednik SNSD Milorad Dodik izjavio je da će biti spreman da razgovara o vraćanju na ranije uređenje Centralne banke i da se njena dobit deli entitetima, a ne da ide na račun budžeta BiH, te da će podržati svaku takvu ideju.

- Centralna banka je zajednička institucija dva entiteta i oni koji su promenili tu suštinu i oteli novac entitetima davno su od Centralne banke napravili ovo što je danas i ta vrsta nezavisnosti koju neko promoviše ne postoji nigde na svetu - rekao je Dodik za vikend u Bijeljini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mitke

11.09.2017. 09:02

Država BIH je mehur od sapunice koji može da pukne brzo. Naime, imaju tri entiteta Federacija BiH, Republika Srpska i Distrikt Brčko, deset kantona, i svi imaju skupštinu, vladu, opštinske i gradska vlasti, gomila lezilebovića na grbači osiromašenog naroda. Ratni profetiri iz svih jugoslovenskih država na vlasti a narod sve siromašniji.