Prvi Piano City u Novom Sadu, danas koncerti na Međumesnoj stanici

Prvi festival "Piano City Novi Sad" biće otvoren danas, 8. septembra, u Sinagogi i to spektaklom "Tri klavira, dvanaest ruku"​ i koncertom poznatog džez pijaniste Aleksandra Jovanovića Šljuke.
Novosadski kompozitori Ljubomir Nikolić, Svetozar Nešić i Julija Bal​ ​za ovu priliku poklanjaju Novom Sadu kompozicije napisane specijalno za otvaranje Festivala koje će na tri klavira izvesti ​osmoro pijanista​: Slobodanka Stević, Julija Bal, Jelena Bajić Bojanić, Dunja Crnjanski, Jovana Radovanović, Aleksandra Šuntić, Milica Ćosić, Aleksandar Gligić​​ i perkusionista​ Laszlo Kollar. Novi Sad ovim postaje četvrti evropski grad u mreži "Piano City" festivala, uz Berlin, Milano i Napulj.
 
Više od ​100 pijanista ​svih uzrasta ​nastupiće ​na 21 lokaciji širom grada – Dunavski park, Muzej Vojvodine, Hol i Atrijum Muzeja savremene umetnosti, Foaje Studija M, plato ispred Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, dvorište Francuskog kulturnog centra, Sinagoga, Međumesna autobuska stanica, ŠOSO "Dr Milan Petrović", ​Čarda na Dunavu Cesla, hostel VaradINN, City Hostel, joga studio Hipokrat, Firchie Think Tank Studio, a uz to će šest kućnih koncerata pijanisti prirediti u svojim domovima. 
 
Jedna od većih atrakcija dogodiće se danas na Međumesnoj autobuskoj stanici, kada će putnici, dok čekaju autobuse, moći da učestvuju u koncertima.
 
13.00 -  Dragana Malešev: Ruske romanse, filmska muzika, blues, evergreen
13.45 - "Duo Vertigo" - Jelena Minić i Sofija Mihić, klavir četvororučno: F. Schubert
14.00 - Duška Belić: J. Haydn, S. Rachmaninov, M. Dvoržak, F. Chopin
15.00 - Marko Altman: Originalne obrade pop muzike (Adele, J. Legend, B. Mars, Sia)
 
 
Prema rečima organizatora, Novosađani će imati priliku da uživaju u maratonima klasične, džez, filmske, improvizovane, world music i autorske muzike. Kompletan program festivala​ možete da preuzmete OVDE.
 
Zahvaljujući podršci Zavoda za kulturu Vojvodine, prvi Piano City u Novom Sadu na programu ima i internacionalne pijanističke zvezde, ali i novosadske i beogradske umetnike, kao i pijaniste iz regiona. Među njima su Nera Beljanski, ​Dinko Blagojević, Marija Timotijević, ​Olja Radmanović, Aleksandar Dujin, Alice in WonderBand, Marija Timotijević, Ingmar piano duo, Dalida Grmuša, Katarina Ranković i mnogi drugi. ​
 
Detaljnije o programu i svim dešavanjima možete da čitate OVDE.
  • isto

    11.09.2017 11:05
    Potpuno se slažem sa "samo veselo". Koliki je to spisak! Međutim ukoliko nešto odeši i vidiš: tako su to sve provizorijumi i sve u "nekom pokušaju". Jedan jadan osećaj. Trebaju nam kvalitetno osmišljeno kulturni sadržaji sa novim učesnicina. Znanje i talenat. Otvorimo se, za nove ljude institucionalno ne "na vezu"
  • marko

    10.09.2017 09:14
    A da postavite dva oslikana klavira, jedan na autobusku i jedan na železničku stanicu, zadužite nekoga da ih povremeno obilazi i štimuje, pa neka putnici koji čekaju u trenucima dokolice sami nešto sviraju? Ovo nije nikakva novost doduše, video sam u Holandiji i to po parkovima.
  • /

    08.09.2017 15:45
    /
    svaki od tih festivala ima ono 'razvoj turizma'
    razvise ga u...

    sa druge strane ga razvijaju uz dodik gradnju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti