Hronika

Lijekovima za šizofreniju i alkoholom omamljivao pa pljačkao goste?

Lijekovima za šizofreniju i alkoholom omamljivao pa pljačkao goste?
Foto: Ilustracija | Lijekovima za šizofreniju i alkoholom omamljivao pa pljačkao goste?

BRČKO - Četrdesetdvogodišnji Zijad Karalić zvani Gike, vlasnik seoske kafane "Kaskada" u mjestu Gornji Rahić, kod Brčkog, osumnjičen je da je lijekovima, u kombinaciji sa alkoholom, omamljivao goste u svom lokalu, nakon čega ih je - pljačkao, a za šta postoje i dokazi!

"Nezavisne" saznaju da su kod njega pronađene tablete koje sadrže klozapin, a koriste se u liječenju ljudi koji boluju od šizofrenije.

Taj lijek se nipošto ne smije uzimati sa alkoholom, a od poznatih nuspojava koje može da prouzrokuje izdvajaju se pospanost, vrtoglavica, pa čak i ubrzani srčani ritam.

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta, Osnovni sud u Brčkom odredio je Karaliću jednomjesečni pritvor.

"Osumnjičen  je da je na štetu gostiju izveo seriju teških krađa na naročito drzak način", saopšteno je iz brčanskog tužilaštva, uz navođenje inicijala Karalića.

Štaviše, Karalić je povratnik u vršenju krivičnih djela, a pritvor mu je određen zbog opasnosti da bi se ponovo mogao ogriješiti o zakon. Za ono za šta ga upravo terete može biti izrečena kazna zatvora od tri godine pa čak i teža.

"Tužilaštvo Brčko distrikta vodi istragu protiv ovog lica zbog sumnje da je od  marta do avgusta u više navrata od gostiju ugostiteljskog objekta koji posjeduje u Gornjem Rahiću na drzak način krao novac i druge vrijednosti koje su imali kod sebe", naveli su istražioci.

Sumnja se, naime, da je Karalić, uz pomoć zaposlenih u kafani, koristio pogodne prilike kako bi potkradao goste za koje je znao da kod sebe imaju veću količinu keša.

"Tužilaštvo raspolaže dokazima da je u većini slučajeva kod oštećenih gostiju prethodno izazvana omamljenost i bespomoćnost istovremenom upotrebom alkohola i tableta opojnog dejstva, a kakve su pronađene u pretresu kod osumnjičenog", navode iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Karalić je, nakon što je uhapšen, doveden pred tužioca, a zatim i ispitan. Tužilac je ocijenio da postoji opasnost da bi mogao ponoviti krivično djelo ukoliko bude pušten na slobodu.

"Tužilaštvo je stoga predložilo Osnovnom sudu Brčko distrikta da se osumnjičenom izrekne mjesec dana pritvora, što je ovaj sud prihvatio", saopšteno je iz brčanskog tužilaštva.

Inače, rješenje o određivanju pritvora potom je potvrdio i Apelacioni sud, budući da je žalba branioca Karalića, izjavljena na prvostepenu odluku - odbijena. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije