Utorak, 05.09.2017.

22:44

SAD: Iran može da postane druga Severna Koreja

Iran bi mogao da postane druga Severna Koreja ako se ne koriguje sporazum velikih sila i Irana o nuklearnom programu te zemlje.

Izvor: Beta

SAD: Iran može da postane druga Severna Koreja
Foto: Tanjug/AP

To je ocenila američka ambasadorka pri UN Niki Hejli.

Predsednik SAD Donald Tramp trebalo bi polovinom oktobra u Kongresu da saopštio da li Iran poštuje nuklearni sporazum koji su 2015. godine zaključili Iran i šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka.

Tramp treba svakih 90 dana da se izjašnjava u Kongresu o iranskom nuklearnom programu.

Niki Hejli nije navela šta će Tramp polovinom oktobra reći u Kongresu, precizirajući da iranski zvaničnici žele da koriste sporazum kako bi svet "držali kao taoca".

"Ako ponavljamo da ćemo se o Iranu baviti kasnije, onda postoji mogućnost da Iran postane druga Severna Koreja".

Taj sporazum je u ime SAD postigao Trampov prethodnik Barak Obama dok je Tramp tokom predizborne kampanje izjavio da će "pocepati najgori sporazum koji su SAD ikada postigle".

SAD su u julu Iranu uvele dodatne sankcije zbog njegovog programa razvoja balističkih raketa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: