Linkovi

Razgovori o putu zapadnog Balkana ka EU na Bledu


Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini (arhiva)
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini (arhiva)

Danas na Bledu u Sloveniji održan je Strateški forum - događaj kome je prisustvovala visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, ali i predstavnici šest zemalja Zapadnog Balkana.

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosu politiku Federika Mogerini izjavila je danas, po dolasku na Strateški forum na Bledu, da je jedna od glavnih tema razgovora kako učiniti da region Zapadnog Balkana napreduje ka EU.

Tokom prve zvanične posete Sloveniji, Mogerini će se sastati sa najvišim zvaničnicima te zemlje, a kako je najavila, forum na Bledu biće prilika da se sretne i sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, ali i sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana.

"To je verovatno tema o kojoj sam najviše razgovarala sa našim slovenačkim sagovornicima - kako možemo zajedno da učinimo da ceo region Zapadnog Balkana značajno napreduje na putu ka Evropskoj uniji, svih šest zapadnobalkanskih partnera koje imamo", izjavila je Mogerini.

Srbiju je na bledskom Strateškom forumu predstavljala permijerka Ana Brnabić, koja je, govoreći na centralnom događaju - Panelu lidera, istakla da je Srbija duboko opredeljena ka Evropskoj uniji i regionalnoj stabilnosti i saradnji.

Ona je kao svoje prioritete istakla digitalizaciju i obrazovanje, i poručila da je uloga Vlade da obezbedi uslove da oni koji pokazuju potencijal budu uspešniji.

"Važno je za sve zemlje regiona, važno je i za Srbiju da imamo u regionu ovakav međunarodni događaj. To je dobro da i mi imamo šanse, i još jednu priliku da razgovaramo sa partnerima iz EU oko naše strateške vizije daljeg napretka. I oko fokusa koji imamo oko evropskih integracija", rekla je Brnabić.

A na marginama bledskog foruma Ana Brnabić se sastala sa visokim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Valentinom Inckom, kojem je poručila da Srbija želi da se nastavi plodotvorna saradnja sa tom zemljom. Kako je saopšteno iz vlade, Brnabić je naglasila da je Srbija zadovoljna zbog dobre ekonomske saradnje i činjenice da spoljnotrgovinska razmena konstantno raste.

XS
SM
MD
LG