Sve se osušilo, ostala samo šaša

Ovogodišnja suša najviše je pogodila useve kukuruza.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 03.09.2017.

16:10

Sve se osušilo, ostala samo šaša
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Nezvanične procene su razne ali sa zvaničnim podacima Ministarstvo poljoprivrede će izaći tek za dve nedelje kada se očekuje i završetak berbe kukuruza.

Ekipa emisije Dobra zemlja snimila je situaciju pre mesec dana ali i kako izgleda kukuruz u ovom trenutku. Slika nije nimalo optimistična.

Od samog početka kukuruz se muči. Najpre nedovoljno padavina, potom niske temperature i konačno ponovo suša. Ali prema stručnjacima izgleda da je u poslednjih 20 godina u našoj zemlju ovo postalo gotovo redovno stanje, samo je intezitet slabiji ili jači. Samo ratari nikako na to da se naviknu.

Ove godine je malo šta moglo da se uradi da bi se ovogodišnji rod spasio, ali stručnjaci su više puta usporavali početkom godine da su prisutne velike ekološke promene i ukazivali ratarima da bi trebalo da se pripreme na sušnu godinu. Najbolje rešenje su sistemi za navodnjavanje ali kako je to većini skupa investicija nauka nudi i alternativu.

Početkom septembra kukurz na poljima širom Srbije izgleda uglavnom ovako...Berba, tamo gde nije urađena silaža, na pojedinim parcelama se već odvija, a do zvanične procene Ministarstva poljoprivrede o ovogodišnjoj šteti, poljoprivrednicima ostaje samo da se nadaju da će barem otkupna cena soje, suncokreta i kukuruza uspeti barem malo da nadomesti gubitak.

Opširnije u prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: